Как да създадете свой собствен VPN сървър, използвайки DD-WRT

vpn рутер

Има два вида VPN (виртуална частна мрежа). Първият вид е този, който можете да използвате, за да прикриете дейността си в интернет, като начин за увеличаване на сигурността и неприкосновеността на личния живот. Другият вид е това, което би трябвало да използвате, за да се свържете към домашната си мрежа от далечно разстояние.

В тази статия, ще ви покажем как да създадете от втория вид VPN, използвайки собствения си рутер и DD-WRT.

DD-WRT е фърмуер за рутери с отворен код, който ви дава възможност за по-голям контрол, отколкото повечето рутери. Процесът на създаване на свой собствен VPN сървър не е незначителен, но не е прекалено сложно. Ето какво трябва да направите стъпка по стъпка.

Забележка: Ако вашият рутер има VPN и DDNS поддръжка, което трябва да бъде достатъчно – вие просто ще трябва да коригирате някои от следващите стъпки.

  1. Инсталиране на DD-WRT.

Преди да можем да създадем VPN, ние ще трябва да проучим дали рутера работи с DD-WRT. Ако вашият рутер вече има DD-WRT, може да преминете към следващата стъпка.

Първата стъпка е да добавите фърмуера и ще трябва да актуализирате рутера. На тази страница можете да въведете модела на вашия рутер. Ако вашият рутер е съвместим, на страницата ще получите достъп до фърмуера в детайли, който трябва да изтеглите.

Всичко трябва да бъде ясно обозначено. На скрийншота, двоичния код за ъпгрейд от заводския фърмуер е factory-to-binary.bin.

DDWRT

Въпреки, че страницата на рутера може да има повечето от информацията, която е нужно да получите и изпълните, уверете се, че следвате тази страница. Това може да обхваща някои от проблемите, които можете да срещнете, ако хардуерната поддръжка на вашия рутер не предлага добро качество за работа.

Първата актуализация се извършва чрез вградения в рутера фърмуер за ъпдейт. Трябва да изберете двуичния DD-WRT от вашия локален компютър, точно както би било при действителен ъпдейт на фърмуера. (Някои рутери може да се нуждаят от подготовка на файлове, преди да заредите действителния фърмуер, така че не пропускайте да проверите инструкциите.)

След като вашия рутер се рестартира, отидете до http://192.168.1.1 за да го настроите. На този екран, вие ще създадете потребителско име и парола за вашия рутер. След създаването им, ще бъдете пренасочени към страницата за състоянието.

3-DDWRT-Status

Щракнете върху Setup и въведете вашите потребителско име и парола, които сте създали.

DDWRT-Setup

На тази следваща страница, ще създадете основите на вашия рутер: име, IP и DHCP настройки. Задайте връзката автоматично конфигуриране (Automatic Configuration) от падащото меню – DHCP. Оставете DHCP настройките по подразбиране. Актуализирайте времевите настройки да съответстват на вашата часова зона.

Ако искате да създадете потребителски DNS като OpenDNS или Google Public DNS, ще може да ги зададете на тази страница. След като всичко е зададено по начина по който искате, щракнете върху Apply Settings.

WiFi-Settings

След това кликнете върху раздела Wireless, конфигурирайте вашата безжична мрежа в зависимост от вашите предпочитания. Каквото и да правите, уверете се, че няма да направите тези грешки за настройка на мрежата!

WiFI Security

След като имате вашите основни настройки, кликнете върху Wireless Security и създайте криптиране на вашата мрежа.

Как да създадете свой собствен VPN сървър, използвайки DD-WRT
1   2   3   4
Реклами