Как да проверите поколението на вашия процесор?

процесор intel

Да откриете поколението на процесора на вашето Windows устройство е изключително лесна задача. Ще обясним как да намерите тази информация и защо тя може да е полезна.

Как да откриете поколението на вашия Intel процесор

Кликнете с десен бутон върху This PC (Този компютър) или Computer, за да отворите контекстното меню. Кликнете най-долу на Properties.

windows explorer

Под View basic information about your computer (основна информация за вашия компютър), ще видите секция наречена System, под която ще видите поредица от цифри и букви, отнасящи се за вашия процесор.

системна информация

И така, какво означават тези цифри?

Intel предоставя подробно обяснение на всяка една цифра или буква.

Intel процесори

Както е обозначено на снимката, първото число от поредицата след модификатора на бранда, оказва поколението на вашия Intel процесор. Останалите три цифри са SKU номерата. В зависимост от вашата система, номера може да е от 3 до 8.

В моя случай, разполагам с процесор от 7-мо поколение.

Можете да видите процеса в по-стара версия на Windows в клипа по-долу:

Защо има значение?

Откриването на поколението на вашия процесор е от полза по редица причини.

Това може да ви помогне да разберете коя версия на Windows можете да използвате на съответния компютър. Ако сте се отказали от преминаването към Windows 10, трябва да знаете, че настоящите и новите Intel поколения няма да работят с Windows 7.

Когато купувате компютър, това е начина да проверите спецификациите, за да получите по подробна информация за производителността на устройството. А ако купувате употребяван компютър, така можете да се уверите, че получавате рекламираните спецификации.

Реклами