4 бързи начина да проверите кадрите в секунда (FPS – frames per second) при игрите

компютърно охлаждане

По-лесно от всякога е да разберете с колко кадъра в секунда ви върви дадена игра. Steam вече предлага вграден FPS дисплей, както и Nvidia със своя GeForce Experience софтуер.

Ако FPS стойността е твърде ниска, можете да редуцирате вашите графични настройки, за да получите по-голяма производителност.

  1. In-Game Overlay в Steam

Valve наскоро добави FPS брояч на Steam in-game overlay. Можете да активирате тази функция, като кликнете върху Steam менюто, изберете Settings, избирате категорията In-Game и избирате позицията In-Game FPS Counter.

включване на fps в steam

Погледнете в ъгъла на екрана, можете да направите това докато играете и ще видите FPS брояча. Винаги се появява в горната част на самата игра, доста малък и ненатрапчив.

беой кадри в секунда

Можете на направите така, че тази функция да работи и за игри, които не са в библиотеката на Steam. Добавете една от вашия компютър към Steam библиотеката, като кликнете върху Games > Add a non-Steam game to my library. Стартирайте играта през Steam  и Overlay може да работи с нея.

Официален сайт на Steam.

  1. Nvidia GeForce Experience

Ако имате по-нов Nvidia графичен хардуер, който поддържа ShadowPlay, можете да разрешите брояч на FPS в играта чрез Nvidia GeForce приложението. Стартирайте го, кликнете върху Preferences бутона, изберете ShadowPlay, изберете FPS Counter опцията и изберете локация върху вашия екран за FPS Counter.

Ако използвате GeForce Experience, може да използвате също Nvidia профили за автоматичен избор на Nvidia-препоръчителни настройки за различни игри, за да работят те най-добре на вашата графична карта. Nvidia вижда това като начин за оптимизиране на игрите.

включване на брояч за fps (кадъра в секунда)

Ако нямате инсталиран GeForce Experience, можете да свалите от тук.

  1. Fraps

Докато тази функция беше допълнение в софтуер като Steam и GeForce Experience, компютърните геймъри често използват Fraps, за да получат информация за кадрите в секунда. Fraps e приложение за запис на геймплей, но същи има способността да показва броя на FPS (кадрите в секунда).

Ако имате игра, която не разполага с вграден FPS брояч, можете да използвате Fraps. Инсталирайте приложението, стартирайте го и кликнете върху FPS раздела, за достъп до настройките на Overlay. Fraps ще продължи да работи в системната лента и по подразбиране можете да натиснете F12, за да покажете или скриете FPS Overlay в играта.

fraps

Можете да свалите Fraps безплатно от тук.

  1. Използвайте вградените опции на играта

Много игри имат вграден FPS брояч, който можете да разрешите. В зависимост от играта, която играете, тази опция може понякога по-трудно да бъде открита. Може да потърсите в интернет, изписвайки името на играта и „show FPS”, за да откриете как да разрешите FPS брояча, вграден в играта. В зависимост от играта, може да разрешите брояча, по няколко начина:

Video or Graphics Options: Възможно е да има „show FPS” опция на екрана на видео или графични настройки на играта. Тази опция може да бъде скрита зад „Advanced” подменюто.

Клавишна комбинация: Някои игри имат тази опция, срита зад клавишна комбинация. Например, в Minecraft, можете да натиснете F3, за да отворите екрана за отстраняване на грешки. Този екран показва FPS и други детайли.

Команди за конзола: Много игри имат вградени конзоли, където можете да изписвате команди. В някои случаи, може да използвате специална стартираща опция, за да разрешите конзолата преди да стане достъпна. Например, ако играете DOTA 2 може да издърпате конзолата (ще трябва да я разрешите първо) и да изпълните cl_showfps 1 командата, за да активирате FPS брояча на екрана.

Опции за стартиране: Някои игри могат да изискват специална опция за стартиране, която е необходимо да активирате, докато стартирате играта. Може да направите това, чрез модифициране на десктопа на играта или чрез прекия път на Start менюто. Стартирайки Steam или Origin, можете да влезете в настройките на играта и да промените опциите от там. В Steam, десен клик върху играта, избирате Properties,  кликвате върху Set launch options под раздел General и влизате в настройките на играта.

Конфигуриращи файлове: Някои игри може да изискват да разрешите скрити опции, които съществуват под някакъв вид на конфигуриращия файл. Дори, ако играта не изисква това, може да се възползвате от това. Например, ако играете DOTA 2 и винаги искате да виждате FPS брояча, можете да модифицирате autoexec.cfg файла автоматично да стартира cl_showfps 1 командата всеки път, когато стартирате играта.

как да включите брояча на fps в minecraft

Някои игри не разполагат с вградена опция – това, което предлагат Steam, GeForce Experience, Fraps или други приложения.

Реклами