Как бързо да проверите дали можете да играете игри на вашия компютър

геймърски компютър

Ако имате лаптоп със слаб графичен хардуер или по-стар настолен компютър, е важно да проверите дали можете да играете игри на тях.

Геймърите не трябва да ъпгрейдват толкова често хардуера на своя компютър. Дори гейминг компютъра ви да не е толкова нов, той ще е в състояние да се справи и с по-новите игри. Лаптопите, които не са предназначени за игри и по-старите настолни компютри не биха се справили с игри с високи системни изисквания.

Внимавайте с Intel графиките

Първо, едно предупреждение: Ако компютъра ви разполага с вградена графика на Intel, вместо като отделен компонент на Nvidia или AMD, най-вероятно ще имате проблем с използването на по-нови графично взискателни игри.

Повечето лаптопи се предлагат с вградена графика на Intel, която е по-евтина и не използва толкова много мощност. Въпреки това, дори и най-новите вградени графики са много по-бавни, в сравнение с графичните карти на Nvidia и AMD. Лаптоп с вградена графика няма да е в състояние да ви позволи да играете игри дори на най-ниските настройки.

Производителността на вградените графики на Intel се е подобрила с новата Haswell архитектура, но това подобрение не е достатъчно. Всички, с изключение на изключително скъпите Haswell чипове, предлагат само умерени подобрения спрямо предишното поколение.

nvidia видео карта

Проверете спецификациите на вашия компютър ръчно

Ще разгледаме автоматичния метод по-късно, сега ще разгледаме ръчния. Ще ви е необходимо да знаете хардуера на компютъра си – предимно скоростта на процесора, количеството оперативна памет и детайлите на графичната карта. Можете да намерите тази информация по най-различни начини, включително и да погледнете спецификациите на лаптопа си в интернет.

Въпреки това, най-лесно би било да използвате инструмент за системна информация. Препоръчваме ви Speccy, произведена от същата компания, производител и на CCleaner.

Това са три неща, за които е необходимо да се погрижите:

  • Скоростта на процесора, в GHz (гигахерца). Кликнете върху името на процесора в Speccy и ще може да видите броя на процесорните ядра.
  • Размера на оперативната памет в компютъра ви, в GB (гигабайта).
  • Моделът на графичната карта. Може да видите дали графичната карта е на Nvidia или AMD. Ако видите вградена графика на Intel и Nvidia или AMD, това е добре – вашият компютър има едновременно две графични карти и превключва между тях, за да пести енергия.

speccy

Следва да погледнете системните изисквания на играта, която искате да играете. Тази информация може да намерите на сайта на играта. Намира се в доланата част на страницата на играта на Steam магазина.

Сравнете информацията, показана с Speccy. Обърнете особено внимание на изискванията за процесор, оперативна памет и графична карта.

системни изисквания

Автоматично сравнение на компютърните спецификации с тези на играта

Нека да бъдем честни: този прцес е неудобен.

За да проверите системните изисквания автоматично, използвайте Can You Run It сайта. Този уебсайт е одобрен от редица големи компании, включително и AMD.

Преди да използвате този уебсайт, ние ви препоръчваме да използвате десктоп приложението System Requirements Lab Detection. Инсталирайте това приложение и то ще сканира хардуера на компютъра ви преди да ви изпрати обратно в сайта, настройвайки специална бисквитка, която да идентифицира вашия хардуер. По този начин няма да ви се налага да инсталирате Java или ActiveX.

системни изисквания

След стартиране на устройството, просто посетете уебсайта, изберете играта, която искате да играете от падащото меню и кликнете върху Can You Run It бутона.

can your computer run that game

Така ще получите информация колко добре ще се представи играта на настоящия ви хардуер. Може да проверите толкова игри колкото искате – но ако изчистите бисквитките, ще трябва да стартирате инструмента отново.

системни изисквания

Но може ли да стартирате Crysis? Това зависи от вашия хардуер – с тези инструменти ще може да си отговорите.

Реклами