Как да получите достъп до вашия рутер, ако забравите паролата?

Рутери

Рутерите (маршрутизаторите) защитават своите уеб интерфейси, където можете да конфигурирате своите мрежи, осъществите родителски контрол или да настроите портовете, с потребителско име и парола.

Ако сте забравили паролата на рутера или сте собственик на употребяван рутер и не знаете паролата – има начин да възстановите паролата. Също така можете да пренасочите портовете без да знаете паролата.

Намиране на потребителско име и парола по подразбиране

Преди да ресетнете вашия рутер, за да върнете първоначалните настройки, първо трябва да се опитате да използвате потребителското име и парола по подразбиране, за да влезете в системата. Ще имате нужда от тях, ако искате да ресетнете рутера до фабричните настройки. Има няколко начина да намерите тази информация:

Прочетете ръководството на рутера. Различните модели рутери – дори и тези от един и същ производител – имат различни потребителско име и парола. За да намерите потребителското име и парола по подразбиране, погледнете в ръководството. (Ако сте загубили ръководството, винаги ще можете да намерите в интернет пространството.)

Погледнете за стикер на самия рутер. Някои рутери – особено тези, които са ви предоставени от вашия интернет доставчик – са с уникални пароли. Тези пароли, понякога са отпечатани на стикера на рутера.

Много рутери използват парола „admin” и празно потребителско име, празна парола и „admin” като потребителско име или „admin” като потребителско име и парола. Можете да намерите пълен списък с потребителски имена и пароли по подразбиране за различни рутери на RouterPasswords.com.

Сайт за пароли за рутери

Опитайте се да влезете с идентификационни данни по подразбиране след намирането им – възможно е рутера вече да е ресетнат или никога да не е променяна паролата му. Ако те не работят, продължете към следващия раздел – ще са ви необходими и идентификационни данни по подразбиране след възстановяване на настройките на рутера.

Ресетване на рутера към настройките му по подразбиране

Рутерите имат бутон, който можете да натиснете за връщане на фабричните настройки по подразбиране. Този ресет нулира всякакви промени в конфигурацията на рутера – пренасочване на портове, родителски контрол и потребителски пароли. Вие ще имате достъп до рутера с потребителско име и парола по подразбиране, но ще ви отнеме известно време да конфигурирате рутера отново, в зависимост от това колко промени искате да направите. Точното местоположение на бутона за ресет е различно за отделните рутери. За най-добри резултати, трябва да се доверите на ръководството на вашия рутер.

Първо, погледнете на гърба (или от долната страна) на рутера. Този бутон обикновено е разположен в малък отвор.

Бутон за ресет на рутер

За да ресетнете рутера, натиснете този бутон и задръжте за около 10 секунди. След като освободите бутона, рутера ще се върне към фабричните си настройки. Ако бутона е разположен в малък отвор, използвайте кламер или друг предмет. Сега можете да влезете в рутера с потребителско име и парола по подразбиране.

Ресет на рутер

Как да пренасочите портовете, без да знаете паролата?

Искате ли да отворите уеб интерфейса и да пренасочите портовете към сървър, игра или друг тип мрежова програма? Ако е така, не е задължително да знаете паролата. Тази хитрост е полезна, ако използвате друга мрежа и нямате достъп до паролата.

Това работи, защото много рутери поддържат Plug and Play (UPnP), който позволява на програмите на компютъра да „попитат” рутера дали да отворят портове. Ако UpnP е активен, той автоматично ще отвори порт.

Ако една програма поддържа тази опция, ще я намерите в настройките за връзка заедно с конфигурацията на портовете. NAT-PMP е подобен начин за автоматично пренасочване на портове.

Настройки за рутер

Ако използвате програма, която не включва интегрирана подкрепа за UPnP, не се бойте – можете да използвате програма като UPnP PortMapper за бързо пренасочване на портовете от десктоп приложение. Можете да пренасочвате всичко портове, които искате.

Настройка на портове

След като сте ресетнали настройките на рутера, можете да влезете с потребителско име и парола по подразбиране и да ги промените от неговия уеб интерфейс.

Реклами