Как да овърклокнете своята графична карта и да направите геймърския си компютър по-бърз?

Изискването за бързина е необходимо, когато става въпрос за компютърни игри, където производителността има осезаем ефект върху опита и усещанията. Геймърите винаги са търсили начин за повишаване на производителността, било то чрез актуализиране на драйверите или използвайки софтуер за промяна на параметрите или гейм пач.

Нов, по-мощен хардуер обикновено е необходим за по-голяма производителност. Ако не разполагате с бюджет за нов хардуер, овърклока на вашия е един добър вариант. Процесори, системна памет, както и графичните карти могат да бъдат овърклокнати, за повишаване на производителността на системата. Но за игри, видео картата обикновено е най-голямо въздействие върху производителността, ако приемем, че компютъра има приличен процесор и адекватна оперативна памет.

Ще ви преведем през овърклок на две графични карти. С малко търпение и ноу-хау, овърклокнатата видео карта – и в крайна сметка по-високопроизводителна система – е само на няколко кликвания.

2-overclock-ts-computers-wp_2078018904086

Преди да започнете

Има някои важни неща, които трябва да се обмислят преди да овърклокнете графичната си карта, като охлаждане, изисквания за мощност и обща системна стабилност.

По дефиниция, овърклок на графичната карта означава, че тя ще работи с по-високи честоти на графичното ядро и паметта, които ще доведат до по-висока консумация на енергия и топлоотделяне. Охладителите използвани в днешните гейминг ориентирани карти, обикновено имат възможност да поемат някакво ниво на овърклок, но ако вашата видео карта или система загряват, това може да изисква допълнително охлаждане.

Системните температури могат да се контролират чрез определени инструменти. Повечето дънни платки имат софтуер за отчитане на температурите на платките, а вашия BIOS докладва за състоянието на хардуера. Максималната работна температура на всяко едно GPU варира между отделните видео карти, но ще е хубаво да поддържате температури под 90ᵒС.

3-overclock-ts-computers-psu-pcworld

Както споменахме, овърклока на видео картите ще доведе до повишена консумация на енергия, защото графичния процесор и паметта ще работят на по-високи честоти. Ако вече сте достигнали до лимита на вашия захранващ блок (PSU), овърклока може да доведе до нестабилност на системата или по-лошо да повреди захранващия блок.

Ако препоръчителното захранване за вашата графична карта е 500W, например, и такова е инсталирано във вашия компютър, може да надвишите капацитета при овърклок. Много вероятно е да имате нужда от захранване с по-голяма мощност, т.к. останалата част от компонентите в компютъра също изискват енергия. Ако вашата система консумира значително по-малко енергия, вашия захранващ  блок ще е достатъчен. Този PSU calculator може да ви помогне да изчислите приблизителната консумация на енергия на вашия компютър.

Вашата система, трябва да бъде стабилна и напълно функционална преди овърклок.

4-overclock-ts-computers-geforce-experience-driver

Преди да започнете, ви предлагаме да актуализирате драйверите на графичната карта и да измерите производителността на графиката, за да се гарантира, че овърклока няма да доведе до нестабилност на системата. Ако овърклока не дава добри резултати при игрите и топлоотделянето се е повишило, то не си струва усилията да повишавате честотите. Най-новите драйвери често разрешават проблемите с производителността при игрите.

Не забравяйте, че овърклока може да съкрати продължителността на живот на вашата графична карта, особено ако увеличите честотите до максимум. Ако не промените стойностите на напрежението и поддържате ниски температури, това може да помогне за износване при овърклока.

В зависимост от модела на графичната карта и производителя, овърклока технически може да анулира гаранцията.

Овърклок инструменти

Редица производители на хардуер и независими софтуерни разработчици предлагат безплатни инструменти за овърклок на графичната карта.

AMD изгражда инструмент, наречен Overdrive в своята Catalyst driver suit, който може да намерите в Catalyst Control Panel. Gigabyte предлага OC Guru инструмент, Sapphire – Trixx, а MSI  – Afterburner. Всички тези инструменти са на разположение за безплатно изтегляне, като много от тях работят с широка гама от графични карти, а не само с карти на съответния производител.

При нашия овърклок, използвахме инструмента Afterburner на MSI. Употребата е проста и ясна: изтеглете инструмента от сайта на MSI, инсталирайте го и може да преминете към същинската част. Когато първоначално стартирате помощната програма, тя ще сканира вашата система и ще определи дали е съвместима с вашата графична карта. За разлика от много инструменти, Afterburner работи с множество поколения на GeForce и Radeon графични карти.

5-overclock-ts-computers-afterburner-2

Afterburner ще ви предостави сложен интерфейс, включващ плъзгачи за промяна на оборотите на вентилаторите, честоти на графичния процесор и паметта и информация за температурата. Има и плъзгач за напрежението, но това е изключено по подразбиране. За да отключите това, трябва да чекнете върху квадратчето за отключване на напрежението и мониторинг.

За основния овърклок, не ви препоръчваме да променяте напрежението. Промени в напрежението от 1 до 2 миливолта, обикновено са безопасни, но дори и тогава няма гаранции.

Преди да започнете с овърклока на вашата графична карта, стартирайте няколко теста (benchmarks), за да придобиете представа за производителността на вашия компютър. Ние препоръчваме Unigine’s  Heaven или Valley benchmarking инструменти. Може да стартирате няколко гейм теста по ваше желание.

6-overclock-ts-computers-unigine-heaven

За да използвате MSI Afterburner за овърклок на вашата графична карта, стартирайте помощната програма, увеличете мощността и температурата до първата стъпка с плъзгача. Ако увеличите с 10% мощността и температурата – 90ᵒС, ще работят повечето карти. Ако тази стъпка ви се струва рискована, може да продължите с настройките на напрежението и температурата.

По време на действителния процес на овърклок, ние ви препоръчваме промяна на честотите на графичния процесор и паметта да е индивидуална, за да избегнете възможна нестабилност.

Започнете бавно да увеличавате честотата на графичния процесор от 10MHz. След като сте увеличили с 10MHz, запазете промените, тогава стартирайте Heaven или Valley benchmarks и проверете дали системата е стабилна. Ако всичко изглежда добре, увеличете с още 10MHz и повторете процеса. Ако забележите смущения, намалете честотата до изчистването им.

Тези стъпки може да използвате при овърклок на паметта.

7-overclock-ts-computers-aft-oc

След като знаете пиковата честота и за двете и сте задали скорости за графичния процесор и паметта, направете тест за стабилност на системата. Ако системата е нестабилна или виждате смущения, понижете честотите с няколко MHz и за двете, отново стартирайте тест за стабилност или визуални смущения.

Ако вашата система остава стабилна, но производителността е по-ниска, трябва да намалите честотите на графичния процесор и паметта. Овърклока на сегашното поколение GeForce GTX карти изисква повече промени и мониторинг от предшествениците им. Това се дължи на възможностите за автоматично регулиране, свързани с Nvidia GPU Boost, която динамично увеличава скоростта на графичната карта, преди да достигне определена температура.

8-overclock-ts-computers-gtx-960-primary

Овърклока може да е сложен. В допълнение към манипулиране на мощността и температурата на графичния процесор, честотното изметване на стойностите се използва за увеличение на честотата на графичния процесор, което се предоставя от GPU Boost. Ще забележите, че понякога увеличаването на определена тактова честота (или напрежение) може да е довело до гладка работа, но производителността намалява поради грешки или дроселиране. Може да откриете, че действителната GPU Boost честота, може да се измества над или под определена стойност, когато мощността и/или максималната температура също се увеличат. Ако се сблъскате с проблеми при овърклока при Nvidia GeForce, вие ще трябва да използвате GPU Boost, докато работи безотказно.

Новите  Radeon- базирани графични карти дават на потребителите възможността да променят границите на мощността, но техните корекции върху честотните стойности са неограничени.

Резултати

AMD Radeon R9 285 показа най-голямата производителност при игрите, но Nvidia GeForce GTX 960 показа най-голямата тактова честота след Boost. Картите са тествани със следната конфигурация: Intel Core i7-4690X с 16GB оперативна памет, Windows 8.1 Pro x64 и най-новите драйвери за всяка карта. Всички тестове са проведени при резолюция 1920 х 1200, с максимални настройки на качеството на изображението и активен 4x anti-aliasing.

9-overclock-ts-computers-gtx-960_jpg

За да дам няколко конкретни примера, Nvidia препоръчва честота GPUBoost от 1126MHz за GeForce GTX 960.Фабрично овърклокнати карти имат Boost, който варира от 1300 – 1400MHz. Чрез увеличаване на мощността и максималните температури в Afterburner, честотата на графичния процесор след Boost достига до 1450MHz. Увеличаване на честотата и напрежението на GPU води до впечатляващите 1538MHz. Също така увеличихме и честотата на паметта от 1752MHz до 1810MHz. Резултатът на картата при Unigine Heaven benchmarks, например, се увеличи от 916 точки (18 кадъра в секунда) до 946 точки (18.7 кадъра в секунда). Честотата на кадрите в BioShock Infinite и Sleeping Dogs се качиха от 69.2 до 75.16 и 40.9 до 44.1 кадъра в секунда. След като производителността се покачи, консумацията на енергия се повиши.

10-overclock-ts-computers-radeon-285

Производителността при Radeon R9 285 се увеличи по-драматично след овърклок. Увеличихме честотата на графичния процесор от 918MHz до 1106MHz, а честотата на паметта от 1375MHz до 1494MHz. В Unigine Heaven benchmarks, резултата на Radeon скочи от 938 точки (17.2 кадъра в секунда) до 1029 точки (18.3 кадъра в секунда). Скоростта на кадрите в BioShok се увеличи от 72.51 до 79.34, а при Sleeping Dogs – броя на кадрите в секунда достигна от 42.8 до 47.6.

Реклами

2 thoughts on “Как да овърклокнете своята графична карта и да направите геймърския си компютър по-бърз?

 1. Искам Paladins да ми върви с поне 60fps на low 1024p.ПОМОГНЕТЕ:
  GPU:Nvidia Geforce GTS 450 (1GB)
  3GB RAM DDR2
  CPU:AMD Athlon 64 x2 Dual Core Processor 4400+ 2.30Ghz
  32bit Windows
  Мониторът ми е 75hertz

  Харесвам

  • На пръв поглед ми се струва, че процесора ти е слаб. Минималните изисквания за процесор са Athlon X2 2.7GHz, а твоя работи на 2.3GHz.

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.