Как да намерите вашата Wi-Fi парола?

Wi-Fi

Каква е паролата на вашата Wi-Fi мрежа? Независимо дали сте променили паролата по подразбиране или не, лесно е да я намерите.

Намерете паролата по подразбиране отпечатана на рутера

Модерните Wi-Fi рутери – и обединените рутер/модем единици, предлагани от много доставчици на интернет услуги – идват с Wi-Fi име на мрежата по подразбиране и парола. Всеки рутер има своя собствена парола по подразбиране и тя е случайна.  За да намерите паролата по подразбиране, разгледайте рутера. Трябва да намерите стикер, който съдържа SSID – името на безжичната мрежа и паролата. Ако не сте променили паролата по подразбиране, все още можете да използвате тази парола, за да се свържете.

Рутер

Ако не откривате паролата по подразбиране отпечатана на рутера, потърсете в документацията съпътстваща устройството. Може би използвате по стар модел рутер, който използва същата парола като всички рутери или такава, която включва една отключена Wi-Fi мрежа. Ако не можете да намерите документацията на рутера, потърсете информация в интернет пространството за съответния модел.

Ако рутера използва отключена Wi-Fi мрежа или парола по подразбиране, е желателно да промените това.

Намерете паролата на Windows

Ако сте свързани към Wi-Fi мрежата от лаптоп или настолен компютър с Windows, Windows ще си спомни паролата на Wi-Fi мрежата. Можете да видите Wi-Fi паролата на всеки компютър с Windows към който е свързана Wi-Fi мрежата.

За да видим паролата на Wi-Fi мрежата, отворете Control Panel и кликнете върху View network status and tasks в Network and Internet.

За Windows 10 и 8.1, с клик върху десен бутон върху Start Menu, избирате Control Panel.

Кликнете върху името на текущата Wi-Fi връзка и после в дясно върху Conections (Ако искате да видите предишната парола на Wi-Fi мрежата, кликнете върху Change adapter settings. Кликнете с десен бутон върху името на мрежата и изберете Status.)

Настройки Network and sharing center

Кликнете върху Wireless Properties в прозореца за Wi-Fi статус.

Настройки wi-fi status

Кликнете върху Security и активирайте Show characters, за да видите скритата парола.

Настройки Wireless network properties

Намерете паролата за Мас

Ако имате Мас, който е свързан към Wi-Fi мрежата, можете да използвате Мас, за да видите паролата. И Windows и Мас ви позволяват да видите тази информация – мобилни устройства като Android смартфоните и iPhone и iPad на Apple не могат да ви предоставят тази информация.

За да намерите Wi-Fi паролата на своя Мас, кликнете върху Command+Space, за да отворите Spotlight търсачката, напишете Keychain Access, Enter, за да стартирате Keychain Access приложението.

Настройки mac-keychain access

Изберете името на вашата Wi-Fi мрежа от списъка, кликнете върху него и след това кликнете върху бутона info – изглежда като „i”.

Настройки mac-keychain access

Кликнете върху Show Password. Ще трябва да въведете потребителското си име и парола, за да получите достъп до паролата. Ще имате нужда от акаунт на администратор за това. Ако приемем, че вашия Мас акаунт е едминистраторски акаунт, просто напишете името и паролата си на профила.

След като направите това, вашия Мас ще ви покаже паролата на Wi-Fi мрежата.

Настройки mac-keychain access

Намерете паролата в уеб интерфейса на рутера

Ако имате достъп до уеб интерфейса на рутера, можете да погледнете и там. Това предполага, че рутера използвайки своите потребителско име и парола по подразбиране, вие може да влезете в системата или че знаете текущите потребителско име и парола за рутера.

Достъпът до уеб интерфейса на рутера и вписването в него с текущите потребителско име и парола са изисквани от устройството. Погледнете в уеб интерфейса за „Wi-Fi”. Ще видите текущата Wi-Fi парола на екрана, а също можете да я смените от тук.

Настройки system status

Нулирайте вашия рутер до неговата парола по подразбиране

Не можете да намерите паролата на Wi-Fi мрежата и нямате достъп до уеб интерфейса – или просто не ви се занимава с това? Не се притеснявайте. Можете да ресетнете (нулирате) вашия рутер до Wi-Fi паролата по подразбиране.

Погледнете за малък „reset” бутон на рутера. Този бутон е разположен в малък отвор и за да го натиснете, ще трябва да използвате огънат кламер или друг предмет. Натиснете бутона и задръжте за около 10 секунди, по този начин ще нулирате настройките. Името и паролата ще бъдат възстановени до тези по подразбиране.

Бутон за ресет на рутер

Не сте сигурни какво е името на Wi-Fi мрежата? Погледнете в настройките за Wi-Fi на всяко устройство свързано към Wi-Fi мрежата и ще видите името на мрежата. Ако все още нямате свързани устройства, можете да видите тази информация отпечатана върху самия рутер или в съпровождащата го документация.

Тема: Как да изберем рутер?
Реклами