Как да използвате USB памет с вашия телефон или таблет

otg флашки

Искате да гледате видео на телефона или таблета си без да губите пространството за съхранение? Или искате да отворите файл, съдържащ се на USB устройството? Повечето съвременни Android устройства поддържат стандартните USB памети, така че можете да включите флаш устройство, точно както бихте го включили към компютъра си.

Съвременните версии на Android са подобрени по отношение на поддръжка на външни устройства за съхранение, но на някои по-стари телефони и таблети този процес може да изисква рутване. Ще разясним и двата метода, като започнем с по-лесния.

USB OTG кабел

otg кабел

Забелязали сте, че вашите телефон и таблет разполагат с micro USB порт. За да свържете флаш устройството към таблета или телефона си, ще ви трябва USB OTG кабел. Това е кабел с micro USB връзка в единия край и стандартна USB връзка в другия край.

За съжаление, този кабел не сработва с всички устройства. Android устройството трябва да функционира като OTG домакин. Преди да закупите кабел, потърсете информация в интернет дали вашето устройство е съвместимо.

Ако телефона или таблета ви са съвместими с кабела, просто ги свържете и включете USB паметта. Този кабел можете да използвате за свързване и на други USB устройства към вашия Android, включително мишка, клавиатура или гейм пад.

Поддържани файлови системи

Вашата USB памет трябва да бъде форматирана с FAT32 файлова система за максимална съвместимост. Някои Android устройства могат да поддържат exFAT файлова система. Устройства с операционна система различна от Android, поддържат Microsoft NTFS файлова система.

Ако вашето устройство не е форматирано с подходяща файлова система, ще можете да го форматирате след свързването му към Android устройството.Форматирането на паметта ще изтрие съдържанието, така че първо се уверете дали формата е правилен, преди да прехвърлите файловете.

otg 8gb - флаш памет за телефон и таблетОсвен USB OTG кабела, можете да използвате и USB OTG фалш памет. Предлагат се на пазара с различен капацитет, като най-малките са с размер от 8GB. Производители като Samsung, Kingston, Transcend и други могат да задоволят дори и най-взискателните клиенти по отношение на дизайн и производителност.

Non-root метода: за повече нови устройства

На съвременните версии на Android, ще получите съобщение казващо, че устройството е „за прехвърляне на снимки и мултимедийни файлове”, след като го включите. Ще видите „Explore” бутон, който ще ви позволи да разглеждате файловете на диска, както и бутон „Eject”, който ще ви позволи безопасно премахване на диска.

Ако използвате по-стара версия на Android, може да се наложи да рутнете само StickMount приложението за достъп до файловете.

explore

Натискайки „Explore” бутона, ще се отвори нов файлов мениджър за Android, показващ съдържанието на устройството. Можете да разглеждате и управлявате файловете. Файлът ще се отвори със задържане върху името му.

Ако имате видеоклипове, музика или филми, можете да ги отворите с приложението за възпроизвеждането им на вашето устройство.

uui

Можете да отворите настройките на Android и да изберете „Storage and USB”, за да видите вътрешната памет на вашето устройство и на свързаните външни устройства. Изберете вътрешната памет, за да разгледате файловете с помощта на файловия мениджър. След това може да използвате файловия мениджър, да копирате или премествате файлове на USB флаш устройството.

Някои приложения ви позволяват да записвате файлове директно на всяко устройство за съхранение, което искате или да отваряте файлове директно от сторидж устройството. Може да използвате тези приложения да съхранявате файлове и да ги отваряте от външни устройства.

storage and usb

Ако искате да коригирате повече опции, можете да влезете в менюто на файловия мениджър, докато разглеждате съдържанието на USB диска и изберете „Settings”. Има опция „Format”, която ви позволява да изтриете съдържанието.

Root метода: за устройства, които не приемат USB  флаш памет

Някои устройства поддържат USB OTG кабел, но поради някаква причина не поддържат USB флаш памети (обикновено устройства, работещи с по-стара версия на Android). В тези случаи, ще трябва да рутнете вашия телефон и да използвате приложение наречено StickMount, за да чете вашета USB флаш памет. Ако не разполагате с версия на Android с нова вградена файлова търсачка, вие ще се нуждаете от приложение файлова търсачка.

Ние тествахме този процес с нашия стар Nexus 7, работещ с Jelly Bean 4.1, но не гарантираме, че е същия за всяко устройство.

След като инсталирате тези две приложения, включете единия край на USB OTG кабела към таблета или телефона, а към другия край на кабела включете USB паметта. Вие ще видите StickMount подкана, когато устройството е включено. Натиснете ОК и StickMount, ще направи файловете на USB устройството достъпни.

stick mount

Ще трябва да предоставите достъп до StickMount. Процеса ще се провали ако не рутнете таблета.

superuser

Ако сте съгласни с двата диалогови прозореца и изберете Use by default в първия диалогов прозорец, няма да видите диалогови прозорци, когато свържете USB диска – всичко това ще се случи автоматично.

Ще видите уведомление, че StickMount успешно е монтирало устройството под SD card или USB storage.

stick mount

Отворете ES File Explorer приложението на вашето устройство и изберете usbStorage папка.

usb storage

Ще видите най-малко една папка в usbStorage папката. Тези папки представляват различни дялове на вашите свързани устройства.

sdg1

Докоснете папката и ще видите файловете в нея. Докоснете или задръжте по-дълго  файловете.

sd

В този случай, аз използвах този диск, за да гледам видео на моя таблет, който не разполага с много свободно пространство в момента.

movie

Когато сте готови, докоснете StickMount опцията в областта, за да спрете (извадите) диска и след това го изключете. Това уведомление също ще ви информира, когато StickMount успешно е свързал устройство.

таблети

USB кабела можете да използвате, за да преместите файлове с всяка друга цел, точно както когато използвате USB памет на вашия компютър.

Реклами