Как да изберете между HDD, SSD и SSHD?

Когато става дума за производителност на един преносим или настолен компютър, от съществено значение е и избора на диска за съхранение на информация. Днес на пазара се

hibridпредлагат три основни типа дискове SSHD, SSD и HDD. Каква е разликата и как да изберем най-правилния според нашите нужди? Ще насочим вниманието Ви върху предимствата и недостатъците на всеки един от тях.

1. HDD /hard disk drive/

– традиционен твърд диск, който съхранява данни на дискове. Изграден е от няколко диска, които се въртят  с изключително висока скорост. Главата на хард диска записва и чете данни от дисковете, докато те се въртят около оста си. Бързото механично движение води до забавяне на времето за отговор на диска.

Предимство – предлагат възможност за голямо пространство на диска, могат да се намерят дискове с капацитет от 320GB до 6TB.

Недостатък – предлага значително по-ниска производителност в сравнение с SSHD и SSD.

2. SSD /solid-state drive/

ssd samsung 850 evo– предлагат еднакво бърз достъп до всички файлове, и под бърз се има предвид няколко пъти по-бърз (съпоставени с SSHD и HDD), също така и възможността за повече операции в секунда.

Предимство – висока скорост на четене и запис, по-ниска консумация на енергия, по-малък риск от физическо увреждане по време на ежедневното пренасяне на лаптопа. По-добро ниво на криптиране на информация, ако се налага.

Недостатък – цена спрямо единица обем. Това е силно ограничаващ фактор, но ако ще се използва само за работа – подкрепям мнението, че 256GB SSD би бил напъл достатъчен за операционна система, IDE-та и проекти, както и виртуална машина или няколко.

Прочетете повече за SSD дисковете!

3. SSHD /solid-state hybrid drive/

– диск, който се състои от две части HDD и Flash. Flash хибриден твърд диск
частта е до 32GB, като не е достъпна пряко до user-а, а се използва от операционната система за съхранение на най-често използваните файлове с цел по-бърз достъп до тях, което води до по-добър overall performance и system loading.

Предимство – по-ниска цена в сравнение с SSD, обикновено файловете на операционната система отиват в кеш паметта, което води до по-бързо зареждане на операционната система. Колкото по-голяма е кеш паметта, толкова по-добре.

Недостаък – в кеш паметта на SSHD, не  избираш какво да се зарежда. Това е добре до момента, в който ползвате по –голям набор от файлове на харда и започне смяна кои файлове да са в кеша, което може да доведе да неравномерна скорост на достъп до въпросната информация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.