Как да изберете външна батерия

Външна батерия

Външните батерии се предлагат в различни размери, цветове и конфигурации и всички те предлагат адекватно зареждане на вашите устройства (таблети и телефони). Но как да изберете най-доброто устройство според вашите нужди?

Не се заблуждавайте: Не всички портативни външни батерии са създадени еднакво и има няколко неща, които трябва да вземете под внимание при избор.

От значение ли е физическия размер?

При избор на външна батерия, ще трябва да направите компромис между капацитет и преносимост. По-големия капацитет означава физически по-големи и по-тежки батерии.

Външна батерия

Ако пътувате често и се нуждаете от таблета си през следващите няколко часа, вземете батерия с голям капацитет. Но ако се нуждаете от зарядно за телефона си или за Bluetooth високоговорителя, батерия с по-компактни размери ще ви е напълно достатъчна.

Капацитет

Капацитета на външната батерия се измерва в милиампер-часа (mAh) – както при батериите на телефоните и таблетите. Както можете да си представите, по-големите устройства, като таблетите, имат батерии с по-голям капацитет, защото консумират повече енергия.

Например, iPad 3 има масивна 11666mAh батерия, докато iPhone 5 използва 1440mAh. Ultimate Ears Mini Boom Bluetooth е някъде по средата с 6000mAh батерия.

Батерия и смартфон

С помощта на малко математика, можете да изчислите какъв капацитет на външната батерия, ще е необходим за вашето устройство. Например, iBattz Mojo Vogue Battstation е с капацитет 5600mAh. Теоретично, трябва е достатъчна за четири пълни зареждания на iPhone 5 (5600/1440=3.8888). Ако се използва за зареждане на iPad 3, същата външна батерия ще осигури зареждане 0 – 48% (5600/11666=0.48). Или друг вариант, пълно зареждане на iPhone 5 и повишаване на батерията на iPad 3 с 35% (5600-1440=4160/11666=0.35).

Въпреки това, тези прогнози рядко отговарят на реалността. Например с iBattz Mojo Vogue Battstation получаваме 2.5 зареждания за iPhone 5 – не почти 4.

Всеки включен iPad към един от USB портовете на вашия компютър, ще се зарежда много бавно. Това се дължи на ампеража на този USB порт, който е твърде нисък.

Повечето производители на външни батерии, предоставят информация, колко ампера могат да доставят: обикновено 5A, 1A или 2А. Ампеража ви показва, колко бързо може да се зареди вашето устройство.

Повечето таблети изискват 2A. Със зарядно от 2А, таблета може да се използва по време на зареждане. Но ако използвате зарядно от 1А и решите да използвате таблета докато се зарежда, вие просто ще оперирате с мощността на другата батерия.

Реклами