Ръководство при избор на принтер

Видове принтери

Макар компютърните принтери да са сравнително повсеместни, не можете просто да вземете един и това да ви гарантира, че точно този е правилният избор според нуждите ви. Подробно ще ви представим детайлите при избор на принтер.

Потребителите са изправени пред предизвикателство при избор на принтер, който да отговаря на техните нужди.

Първата стъпка при избор на принтер са ясните представи за нуждите на потребителя. Мислите ли, че ще печатате предимно черно-бели копия? Цветни снимки? Цветни проекти за вашия бизнес? Целта е да си изберете принтер, който ще ви помага и в бъдеще.

Технологии при принтерите

Мастила за принтери

В основата на всеки принтер е технологията за управление на печата. Механизмите на печат могат да включват впръскване на мастило, поръсващ тонер, електростатични заряди и всякакви други комбинации, за да се получи изображение. Ще ви представим детайлно основните технологии е техните предимства и недостатъци.

Мастилено-струен принтер

Тази технология се основава на впръскване на фина мъгла от мастило през малки дюзички върху хартията. Има микрочипове в печатащите касети и сложна електромеханична работна рамка, поддържаща този процес.

Популярността на мастилено-струйните принтери се дължи на тяхната гъвкавост. Въпреки, че най-ниския клас мастилено-струйни принтери не са най-добри във всеки вид принтиране, те чудесно се справят с много видове печат. Те могат да печатат черно-бели документи и цветни снимки. Мастилено-струйните принтери са  по-бавни от лазерните. Качеството на печат зависи от това какъв вид хартия и мастило ще използвате. Бизнес ориентираните мастилено-струйни принтери използват пигментни мастила, които превъзхождат обикновените.

Най-големия недостатък на мастилено-струйния печат е цената на консумативите. Лесно може да намерите мастилено-струен принтер за около 100лв., но касетите са скъпи.

Финални думи за мастилено-струйните принтери: Ако трябва да отпечатвате голямо разнообразие от материали (етикети, гланцирани копия и т.н.) и не ви притесняват разходите за консумативи, мастилено-струйните принтери са универсално допълнение за вашата работа.

Технологии за принтиране

Лазерен принтер / LED

При тези принтери въртящ се барабан се зарежда с електростатичен заряд, а след това лазерен лъч обрисува върху него текст или изображение. На местата, на които лазерът е докоснал барабана, електростатичния заряд обръща своя знак. Следващата стъпка е нанасянето на тонера. Тонера, това са фини полимерни прашинки, смесени с оцветител. Там, където знака на заряда е обърнат, тонера полепва, който се притиска към листа. След това листа се нагрява, за да се разтопят частиците, формирайки желания текст или изображение. След това барабана се почиства от остатъчния тонер, чрез електрически неутрално пластмасово острие.

Скоростта и икономичната работа са едни от предимствата на лазерните принтери. Едноцветните лазерни принтери не могат да принтират на различни хартии. В това отношение са ограничени. Цветните лазерни принтери са ценово достъпни, но цветния тонер е скъп, което ги прави недостъпни за потребители, които искат да използват тези принтери в домашни условия.

Друго предимство на лазерните принтери е, че тонера е суха субстанция. Това означава, че дори ако дълго време не сте използвали принтера, няма вероятност консуматива да изсъхне. Това не може да се каже за мастилено-струйните принтери, при тях мастилото може да изсъхне, ако не е ползвано дълго време.

LED принтерите, използват матрица от малки светодиоди за формиране на скрито изображение, като по този начин се елиминира сложната оптико-механична сканираща система.

Съпоставени с лазерните, LED принтерите са по-бързи.  Те са по-малко податливи на повреда, защото LED масива е в твърдо състояние.

Финални думи за лазерните/LED принтери: Ако ще принтирате черно-бели копия със случайни допълнителни изображения, най-добрия вариант са лазерните/LED принтери. По-бързи са и цената за принтиране е по-ниска в сравнение с мастилено-струйните.

Функции и термини

Точки за инч

След като сте избрали между мастилено-струен и лазерен/LED принтер е ред на термините и функциите на устройствата.

Резолюция/DPI: DPI (Dot-Per-Inch) означава точки за (квадратен) инч и показва колко точки мастило или тонер са разположени в рамките на един квадратен инч. Имайте предвид, че Dots-Per-Inch е напълно различно от Pixel-Per-Inch, използвана при мониторите – компютърния монитор може да доведе до радикално повече детайлен/жизнен цвят с по-малко пиксели, поради естеството на структурата на монитора и превъзходно цветопредаване на пикселите срещу печатното мастило. 150DPI е приемливо ниво за прости разпечатки, 300DPI е достатъчно добро за лога и колкото по-високи DPI стойности, толкова по-добро качество на печат предлага. Ниския клас мастилено-струйни принтери предлагат 300-600 DPI, докато по-високия клас предлага 1200 DPI. Лазерните/LED принтери предлагат от 600-2000 DPI.

Скорост на печат (Printing Speed): Въпреки, че почти винаги се отбелязва като PPM (страници в минута), може да срещнете и термина CPM (знаци в минута), а при фото принтерите IPM (изображения в минута). Ако сравнявате мастилено-струйните с лазерните, ще забележите голяма разлика в PPM стойностите.

USB и LAN връзка с принтер

Видове връзки: Отдавна вече не се използват принтери, които се свързват чрез сериен или паралелен порт. Днешните принтери използват USB връзката. Някои принтери, особено лазерните и LED се предлагат с жак за мрежа. Все повече принтери предлагат вградената Wi-Fi функционалност. Ако искате да разположите принтера си на място, което не е в непосредствена близост до вашия компютър, мрежата и/или Wi-Fi принтирането, могат да бъдат от полза.

Мобилно принтиране: Една от най-новите функции при принтерите е поддръжка за облачен мобилен печат. При отпечатването от таблети и мобилни телефони, все още се срещат някои проблеми.

На пазара се предлагат две основни решения. За iOS потребители, които искат да печатат от техните iPhones и iPads, има цели линии AirPlay съвместими принтери. За Android и други мобилни платформи (включително iOS и BlackBerry) облачното принтиране на Google свързва мобилните устройства с Cloud Print – поддръжка на компютри и класически самостоятелни машини.

Вградена памет: Мастилено-струйните принтери обикновено имат малка памет (мулти-функционалните мастилено-струйни принтери имат по-голяма вградена памет за поддръжка на процеса на печат и второстепенни функции като сканиране). Лазерните принтери имат по-голяма вградена памет. А принтерите с вградена Wi-Fi функционалност имат най-голяма вградена памет.

Принтер скенер копир и факс

Мултифункционални/All-In-One

Мулти-функционалните принтери съчетават няколко функции в едно устройство. Много модели съчетават скенер и принтер, а други факс и телефон. Това е по-евтиния вариант, отколкото да си купите отделни единици принтер, скенер и факс. Недостатък е, че ако един от компонентите спре да работи, цялата единица спира да работи.

Четец за мемори карти

Самостоятелен печат (Stand-Alone Printing): Наричана още Walk-up или PC-less, много компании включват тази функция, която дава възможност за печат без компютър. Можете да използвате USB устройство, SD карта или друг тип сменяем носител, включвайки го в принтера и отпечатвате директно от него.

Съвместимост с операционни системи: Потребителите на Windows не биха имали проблеми, потребителите на Мас биха срещнали някои проблеми, докато Linux потребителите ще срещнат повече трудности при настройване на принтера. При избор на принтер, съобразете се и с операционната система.

Месечно натоварване (Monthly Duty Cycle): Отнася се до принтирани страници на месец. Ако в характеристиките на даден принтер срещнете 1000 страници на месец (pages per month),производителят ви казва всъщност колко страници на месец можете да отпечатате, без никакви проблеми.

Сканиране на изображения

Двустранен печат (Duplexing): Печат от двете страни на листа.

Тава за ръчно подаване/Многоцелева тава: Ако печатате много картички, пликове (за мастилено-струйни принтери) и всякакъв вид не традиционни неща като дебели страници, уверете се, че сте закупили принтер с тава за ръчно подаване и/или с многоцелева тава.

Реклами