Дали SSD дисковете успешно изтриват вашите данни?

ssd

Процесът на изтриване на файлове е основна опция за премахване на ненужната информация и освобождаване на пространство за съхранение. Избираме стари или безполезни файлове, натискаме „Delete“ (изтриване) и информацията изчезва. Но дали наистина изчезват? С навлизането на твърдотелните дискове (SSD) изтриването не винаги е това, което изглежда.

Дали наистина SSD изтрива файловете? Или те просто се скриват? Нека да разберем.

Какво се случва когато натиснете бутона „Delete“

След като натиснем „Delete“, файловете изчезват от екрана. Но какво се случва? Изтриването на файл е многоетапен процес. Първия път, когато изтриете файл, той просто се премества в кошчето. Съдържанието на файла остава непокътнато. Това ни позволява да възстановим файлове, които случайно сме изтрили.

Следващата стъпка е да го извадите от кошчето (или с помощта на клавишната комбинация Shift+Delete, да го изтриете директно). Повечето операционни системи проследяват файловете, използвайки „указатели“. Всеки файл и папка имат указател, който показва на файловата система точно къде да търси файла. Когато изтриете файла от кошчето, Windows изтрива и информацията за местоположението на съответния файл и отбелязва секторите на диска, съдържащи данните, които са налице за презаписване.

В търсачката за файлове, файлът е изчезнал. На практика, обаче до запазването на дисковия сектор, съдържащ съществуващите файлове, файловите данни все още съществуват. Ето защо програмите за възстановяване на файлове могат да възстановят файловете, а някои от тях могат да възстановят части от файловете – секторът съдържащ стари данни, не е изцяло написан, оставяйки някои данни непокътнати.

Защо SSD дисковете са различни?

SSD са различни от обикновените твърди дискове, главно защото използват различни технологии за записване на данни. Един твърд диск има въртяща се част, която записва с движещо се механично рамо. SSD устройството е по-близко до флаш паметта, съхранявайки информацията в клетки. За да запишете нови данни в клетка, устройството първо трябва да изтрие съществуващите.

Точно това е ролята на командата TRIM. По време на редовните операции, SSD по същество бързо нулират данните, съдържащи се в клетки, преди да пренапишат данните. SSD поддържат контрол над това къде ще се запише информацията в клетките. Това означава, че операционната система може да поиска информацията да бъде записана на блок 1000, докато таблицата на SSD указателя съдържа съвсем различен номер.

Данните се записват и извличат, но има и разлики. Този процес позволява на SSD устройствата да управляват данните, като винаги разпределя вече блокиран блок за процеса на запис, като същевременно гарантира, че флаш паметта се дегенерира с еднаква скорост.

Разбира се, не може да има предварително нулирани блокове. И докато SSD знае как да пренасочва указателите си към предварително нулираните блокове, той не знае, че операционната система ги е маркирала като неизползвани блокове. Това е мястото, където TRIM се включва. Командата TRIM позволява на операционната система да информира SSD кои блокове са налични за предварително нулиране, спестявайки време и поддържайки процеса на запис бърз.

Въпреки това, TRIM  не изтрива надеждно информацията. Тъй като хардуерния контролер на SSD решава блоковете да се изравнят, не можете да сте сигурни кога устройството ви ще завърши задачата. Освен това, SSD използват малко количество неразпределено пространство като буфер по време на процеса на изравняване.

Как безопасно да изтриете информация от SSD диска

Сега, когато разбрахме какво се случва с SSD диска е време да помислим как точно да изтрием данните безвъзвратно.

Има няколко широко приети метода и инструменти, които почти гарантират напълното изтриване на информацията.

Secure Erase използвайки софтуер на производителя

Първия метод е използването на Secure Erase. Този метод има много висок процент на успех, но според някои проучвания, командата е лошо приложена и като такава, данните остават на диска. Можете да защитите изтриването в рамките на вашата операционна система.

Много производители на SSD разработват инструменти за управление на хардуера, които разполагат с функциите  Secure Erase:

 •  Samsung Magician
 • Intel Solid State Toolbox
 • OCZ Toolbox
 • Corsair SSD Toolbox
 • SanDisk SSD Toolkit
Secure Erase използвайки Parted Magic

Много експерти съветват да използваме Parted Magic пред инструментите разработени от съответния производител. Parted Magic е цяла Linux дистрибуция, включваща всички видове инструменти за изтриване и управление на дялове. Инструментът струва 11 долара, като тази сума е еднократна и можете да разполагате с него винаги когато имате нужда.

Parted Magic е стартираща Linux среда, което означава, че трябва да инсталирате инструмента на USB флаш памет, и стартирате от там. Ето кратък списък, какво точно да направите:

 • Изтегляте Parted Magic на бутната USB флаш памет чрез Unetbootin.
 • Зареждате устройството и избирате опция 1, Default Settings.
 • След като стартира, избирате Start (бутона в ляво) > System Tools > Erase Disk.
 • Избирате командата Internal: Secure Erase пишеща нули за цялата опция за областта на данните, след което потвърдете устройството, от което искате да изтриете на следващия екран.
 • Ако получите съобщение, че устройството е „froze“, ще трябва да кликнете върху Sleep бутона и да повторите този процес. Ако устройството изисква парола, може да изпишете “NULL”.
 • Уверете се, че сте прочели и разбрали рисковете, след което кликнете върху „Yes“, за да изтриете информацията.

Изтриване на диска чрез използване на PSID Revert

В някои случаи, SSD няма да може да изтрие информация поради хардуерно криптиране. В тези конкретни случаи понякога е възможно да използвате идентификационен номер за физическа защита (PSID). PSID Revert ефективно изтрива устройството, след което го връща към фабричните настройки.

ssd 850 evo 1tb

PSID Revert изтрива всички данни от устройството. Този процес работи и ако устройството е криптирано хардуерно, но не е криптирано с помощта на софтуер на трета страна. Може да намерите информация в интернет дали устройството ви поддържа PSID Revert, като изпишете  “[името на вашия диск] PSID Revert”.

Наистина ли се изтрива информацията?

Secure Erase методите теоретично изтриват всички данни от устройството с първия процес. Но има проучвания, които показват, че бъгавите Secure Erase версии могат да доведат до накъсани данни. И точно тези данни са възстановими. Най-добрия начин е да завършите два пълни процеса с Secure Erase, за да сте сигурни, че всяка една клетка на устройството е празна.

Реклами