Използвайте вашия телевизор като монитор: Всичко, което ви е необходимо да знаете

televizor-kato-monitor

Само защото HDTV приличат на монитори, не означава непременно, че могат да заменят компютърния монитор. Или е възможно? Ето какво ви е необходимо да знаете, ако решите да използвате HDTV като монитор.

Дали ще е добър вариант?

Кратък отговор: да. Въпреки, че може да се наложи да използвате специален кабел в зависимост от входно / изходните портове.

Всички модерни телевизори имат HDMI входове, някои по-стари модели разполагат с DVI входове, а някои имат VGA вход за свързване към компютър. Ако вашата видео карта има HDMI изход, тогава използвайте специален HDMI кабел, за да свържете вашия компютър с вашия HDTV. Ако вашата видео карта има само DVI изходи, тогава можете да използвате HDMI към DVI кабел и да използвате HDMI входа на HDTV. Въпреки, че някои телевизори (и някои графични карти) имат VGA входове / изходи, това не е идеалния избор – аналогов сигнал, който ще ви предложи по-ниска разделителна способност на изображението, отколкото един HDMI или DVI сигнал.

1-ts-hdmi-connector-large

Ако решите да използвате вашия HDTV като втори или трети монитор, тогава може да се наложи да използвате DisplayPort изхода на вашия компютър. В този случай може да закупите DisplayPort към HDMI конвертор и да използвате HDMI входа на телевизора. Основната разлика между HDMI (същото се отнася и за DisplayPort) и други цифрови сигнали е, че HDMI осигурява звук и видео. Докато, ако използвате DVI или VGA, ще ви е необходимо да използвате звука от телевизора или от външни високоговорители.

Преди да свържете HDTV към компютъра си, трябва да разберете дали вашата графична карта е в състояние да извежда резолюцията на HDTV. За да направите това, първо трябва да намерите резолюцията на HDTV от ръководството на производителя. Имайте предвид, че някои телевизори имат нестандартни резолюции. След това, трябва да намерите максималната резолюция на графичната карта, като следвате стъпките: Control Panel > Change display settings >Advanced settings > List All Modes. Намерете резолюцията, отговаряща на HDTV и я изберете.

Дали това ще е разумен избор за изображението?

Може би, но това зависи от редица фактори. Най-разумните HDTV в ценово отношение се предлагат с резолюция 1080р (1920 х 1080). На 15.6-инчов екран на лаптоп, работния прозорец на Windows на резолюция 1080р изглежда много добре. На 32-инчов HDTV екран….. не толкова добре.

2-tehno-sistams-100564296-large

Важното тук е плътността на пикселите или броя на пикселите в един квадратен инч. 15.6-инчовия екран на лаптопа има същия брой пиксели като 32-инчовия HDTV екран, но плътността на пикселите при лаптопа е по-висока (141.21ppi) в сравнение с HDTV (68.84ppi). Поради тази причина, картината на лаптопа ще е по-ясна и по-подробна от картината на HDTV, гледани от  едно и също разстояние.

Това означава, че по-голям HDTV, но с по-ниска плътност на пикселите ще показва текста, иконите и изображенията размазани. Ако искате да използвате HDTV за гледане на филми или да играете игри, тогава ще трябва да спрете избора си върху телевизор с по-висока плътност на пикселите.

Ако ще използвате HDTV само за игри, тогава ще трябва да вземете под внимание входното закъснение (input lag).

Входното закъснение е забавянето между посочване изпълнение на дадена задача и това, което се вижда на екрана като резултат.

3-20140715_17_03_37_pro-100358423-large

По-евтините телевизори се предлагат с резолюция 720р, докато за същата цена може да си вземете монитор с резолюция 1080р.

Но ако искате да добавите HDTV като допълнителен монитор за повече забавления – тогава един телевизор може идеално да замести монитора.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.