Интернет на нещата?

Какво представлява „Интернет на нещата“  и с какво е по-различен от интернет, който познаваме и обичаме? Какво означава „IoT“? Дали е преходна дума или е неизбежно бъдеще, с което ще трябва да сме наясно?

Какво е Интернет на нещата?

  • Когато посещавате Facebook, вие казвате на браузъра си да уведоми Facebook, че искате да видите профила си, а Facebook изпраща всички тези данни обратно към браузъра ви, за да ги видите.
  • Когато влезете в WhatsApp, вие казвате на приложението да се свърже с WhatsApp и да позволи на всички ваши абонати да знаят, че сте онлайн. Когато изпращате съобщение, то преминава през WhatsApp и WhatsApp го предава на получателя.
  • Когато играете Fortnite, натискането на клавишите на клавиатурата и бутоните на мишката изпращат команди до Fortnite, интерпретират се и се подават към обектите в играта и се излъчват на всички останали участници в играта.

От дълго време, всяко действие в интернет е инициирано от човек и е предадено на друг човек. Настоящия интернет е „интернет на хората“ – с данни създадени, модифицирани, изтрити, изпратени и получени от хора.

Интернет на нещата (често съкратено като IoT) е мрежа от устройства, в която устройствата комуникират помежду си без никаква човешка намеса. Самите устройства създават,  променят, изтриват, изпращат и получават данни помежду си и използват тези данни за вземане на решения.

Това е ключа към интернет на нещата: обменът на данни между устройствата.

Как функционира интернет на нещата?

Интернет на нещата изисква само три елемента:

  1. Начин на устройствата да се свързват с други устройства.
  2. Начин на устройствата да събират данни от други устройства.
  3. Метод за устройства за обработка на тези данни и вземане на решения.

Устройствата могат да се възползват от съществуващия интернет и да се свържат с Wi-Fi или да използват Bluetooth за по-близка директна връзка без посредник. Съществуват и други опции като ZigBee и Z-Wave.

Но дори и след свързването, устройствата могат да комуникират едни с други, ако могат да „говорят един и същи език“ (т.е. трябва да могат да декодират изпратените от тях данни). С толкова много потенциални „езици“, не е възможно едно устройство да поддържа всички.

Ето защо много IoT платформи разчитат на устройство „преводач“. Например, продуктите SmartThings комуникират помежду си чрез предаване на данни чрез SmartThings Hub. Това означава, че всяко устройство трябва да знае езика на хъба. Това позволява на устройствата да комуникират косвено с лекота.

Какво представлява IoT платформата?

IoT платформата представлява набор от инструменти, които позволяват на различни устройства да се свързват и комуникират. Вече говорихме за хъбове по-горе, но те са само част от IoT платформата.

Платформата е сбор от хъбове, плюс комуникационния протокол, използван от платформата (като Wi-Fi, ZigBee или Z-Wave), плюс базовия софтуер, който обработва и предава мрежовите данни. Платформата включва и приложенията, насочени към потребителите, които им позволяват да взаимодействат с устройствата.

Например, SmartThings има свой хъб като портално устройство. Поддържа се всяко устройство, което може да „говори“ Wi-Fi, ZigBee и Z-Wave. Тези устройства комуникират през хъб (например, датчикът за движение разпознава движението и уведомява хъба, който включва свързаните светлинни индикатори). Крайния потребител може да взаимодейства и чрез приложението SmartThings (например, изключване на определени светлини). Цялата тази екосистема е SmartThings IoT платформата.

Колко устройства са свързани с интернет на нещата?

Според Statista, през 2018 година, има около 23 милиарда устройства свързвани с IoT. Очаква се този брой да нарасне експоненциално до 31 милиарда, свързани с интернет през 2020 година, до 75 милиарда свързани през 2025 година.

Предимства на интернет на нещата

Интернет на нещата може да направи много, което хората не могат. Това води до по-голяма ефективност, удобство и в някои случаи дори безопасност.

Устройствата обработват данни по-бързо от нас

Винаги има значителни забавяния във взаимодействията човек-човек. Когато изпратите имейл, може да мине дълъг период от време, докато получателя го прочете, обработи и едва след това отговори. Машините могат да aнализират, интерпретират и да отговарят на данните много по-бързо, от самите нас.

Устройствата са по-добри при управление на данните

Устройствата са предназначени да посветят всичките си ресурси на определена задача. Забравяме лесно, но устройствата – не.

Можем да автоматизираме почти всичко

Представете си, ако вашата кафемашина започне да прави кафе самостоятелно, веднага щом будилникът ви звънне. Или ако напоителната система за тревните площи е останала изключена, когато датчика за време е засякъл дъжд. Или сте получили автоматичен SMS сигнал, когато член на семейството е имал здравословен проблем.

Помислете за бъдеще, при което всички автомобили могат да комуникират в реално време с близките автомобили, което води до по-малко произшествия и задръствания. Или когато всички електрически уреди имат достъп до данните за електрическата мрежа на града и работят само по време на деня, когато електричеството е най-евтино.

Възможностите са безкрайни.

Предизвикателствата на интернет на нещата

Интернет на нещата също има и своите недостатъци.

Твърде много IoT стандарти

Не забравяйте, че едно устройство може да кореспондира с друго само ако и двете използват един и същ език. В момента има твърде много устройства и твърде много езици, които са несъвместими помежду си.

Сигурността на данните е изключително важна

Комуникацията устройство-устройство е добра, докато човек не реши да използва връзката за злонамерени цели. Това може да не е голям проблем, ако например е свързано с устройството в дома ви, което регулира температурата. Но представете си, ако хакера получи достъп до мрежа от медицински устройства.

Неправилното функциониране на устройствата, също е обезпокоително

Софтуерът и хардуерът могат да се бъгнат (да се повредят) и понякога тези грешки са значителни. С „интернет на нещата“, грешките при събирането и обработването на данните могат да доведат до масивни проблеми в големите системи, на които разчитаме, а щетите могат да бъдат опустошителни.

Защитата на личните данни е по-важна от всякога

Може би широко разпространеното събиране и обработване на данни е нещо, което не трябва да преследваме, дори с обещанието за по-ефективно и по-удобно утре.

Какво можете да направите с интернет на нещата?

Интернет на нещата вече се използва по много начини и вероятно сте срещнали няколко, без дори да го осъзнавате.

Интелигентната домашна автоматизация е основната идея за потребителите като теб и мен. Тъй като все повече устройства в дома ви се свързват помежду си, толкова повече може да автоматизирате използвайки сензори, таймери и тригери.

Използвайки микроконтролера и Blynk, можете да създадете всички видове DIY IoT проекти и лесно да четете информация от вашите устройства. Можете също така да направите интересни DIY IoT проекти, като използвате Raspberry Pi и Windows 10 IoT Core.

Интернет на нещата също революционизира здравеопазването и медицинските устройства. Виждаме по-добра грижа и проследяване на пациентите, по-интелигентни операции, по-ранно откриване на заболявания и дори роботизирани здравни помощници. Например, Wi-Fi пейсмейкърите с предупреждения са спасили хора от предстоящи сърдечни атаки.

Реклами