Intel Core i3, i5 или i7: От кой точно се нуждаете?

процесори i3 i5 i7

Най-често въпроса, който си задаваме е: Каква е разликата между  i3, i5 и i7? Кой точно е най-подходящия избор за мен?

В тази статия няма да разглеждаме процесори на Intel, като серията Pentium или Core M серията. Те са добри сами по себе си, но Core серията е най-популярната и объркваща, така че ще се съсредоточим върху нея.

Разбирането на номерата на моделите

Един Intel Core i7 е по-добър от Core i5, който от своя страна е по-добър от Core i3. Проблемът е да се знае какво да очакваме в рамките на всяка категория, нещата са малко по-дълбоки.

Първо, i7 не означава седем ядрен процесор. Това е само име показващо относителната производителност.

Обикновено, Core i3 серията има само двуядрени процесори, докато Core i5 и Core i7 серии имат двуядрени и четириядрени процесори. Четириядрените обикновено са по-добри от двуядрените.

intel core logo

Intel пуска “семейства” чипсети, като новото шесто поколение Skylake семейство или по-старото пето поколение Broadwel. Всяко семейство от своя страна има своя собствена линия на Core i3, Core i5 и Core i7 серии на процесори.

Можете да разберете към кое поколение принадлежи процесора, от първата цифра на модела. Например, Intel Core i3-5200 принадлежи към пето поколение. Запомнете, че новите поколения на Intel не поддържат Windows 7, но тъй като ъпгрейда към Windows 10 е безплатен, преминете към възможно най-новото поколение.

Съвет: Ето едно полезно правило. Другите три цифри са оценка на Intel, за това как процесора се сравнява с другите в своята собствена линия. Например, един Intel Core i3-5350 е по-производителен от Core i3-5200.

Суфикси: U срещу Q срещу H срещу K

Номерът на модела обикновено е последван от една или комбинация от следните букви (суфикси): U, Y, T, Q, H и K. Ето какво означават те:

  • U (Ultra Low Power) – Суфикс U се отнася само за процесори за лаптоп. Те консумират по-малко енергия, което е по-добре за батерията.
  • Y (Low Power) – Обикновено се среща при по-старите поколения процесори за лаптопи.
  • Т – Оптимизирана мощност за десктоп процесори. Понижен множител и понижена честота Turbo Boost.
  • Q – Четириядрени. Суфиксът Q се отнася само за процесори с четири физически ядра.
  • Н – Високо производителни графики. Чипсетът има вградена една по-добра графична единица на Intel.
  • К – Отключен множител. Това означава, че можете да овърклокнете процесора над неговите стойности.

i3 i5 i7 суфикси

Разбирането на тези суфикси и системата за номериране, ще ви помогнат да разберете какво процесора предлага само като погледнете модела, без да се налага да четете спецификациите.

Hyper-Threading: i7 > i3 > i5

Както можете да видите по-горе, Intel изрично вписва U и Q за броя на физическите ядра. Освен физически има и виртуални ядра, които се активират чрез технология наречена Hyper-Threading.

Hyper-Threading технологията позволява на едно физическо ядро да работи като две виртуални ядра, което предоставя изпълнение на множество задачи едновременно, без да е необходимо да активира второто физическо ядро (което ще изисква по-голяма мощност от системата).

Ако и двете ядра са активни и използват Hyper-Threading, тези четири виртуални ядра ще изчисляват по-бързо. Все пак, имайте предвид, че физическите ядра са по-бързи от виртуалните ядра. Четириядрения процесор, ще е по-производителен от двуядрения процесор с Hyper-Threading.

Intel Core i3 серията поддържа Hyper-Threading технологията. Intel Core i7 серията също поддържа Hyper-Threading технологията. Intel Core i5 сериите не поддържат Hyper-Threading.

Turbo Boost: i7 > i5 > i3

От друга страна, Intel Core i3 сериите не поддържат Turbo Boost. Core i5 сериите използват Turbo Boost за ускоряване на задачите, както прави Core i7 сериите.

Turbo Boost e патентована технология на Intel за увеличаване на тактовата честота на процесора, ако приложението го изисква. Например, ако играете игра и вашата система изисква допълнителна мощност, Turbo Boost ще започне да компенсира.

Turbo Boost е полезна и за тези които управляват софтуер с интензивен ресурс като видео редактори или видео игри, но не е много ефективен, ако просто сърфирате в интернет и използвате Microsoft Office.

Cache Size: i7 > i5 > i3

Освен Hyper-Threading и Turbo Boost, друга основна разлика между отделните линии е и размера на кеш паметта (cache size). Кеш паметта е собствената памет на процесора и действа като частна RAM – и това е една от най-малко известните спецификации, които забавят работата на вашия компютър.

процесор

Точно както и при RAM паметта, колкото е по-голям размера на кеш паметта, толкова по-добре. Ако процесорът изпълнява една задача отново и отново, той ще запази тази задача в своята кеш памет. Ако един процесор може да съхранява повече задачи в своята кеш памет, той може да ги обработва по-бързо.

Core i3 сериите имат обикновено до 3 MB кеш памет. Core i5 сериите имат между 3 MB и 6 MB. Core i7 сериите имат между 4 MB and 8 MB кеш памет.

Graphics: HD, Iris, Iris Pro

Откакто графиките са интегрирани в чипа на процесора, това се превърна във важен момент при решението за закупуване на процесори.

Има три нива на графични единици: Intel HD, Intel Iris и Intel Iris Pro. Може да видите името на модела като Intel HD 520 или Intel Iris Pro 580 …. и тук започва объркването.

Intel HD 520 e базов графичен чипсет. Intel Iris 550 е по-добър от Intel HD 520, но също базов. Но Intel HD 530 е по-високопроизводителна графична единица от Intel Iris 550. Въпреки това, Intel Iris Pro 580 е също високопроизводителна единица и по-добра от Intel HD 530.

Най-добрия съвет как да тълкувате тези? Просто не го правете. Вместо това, можете да разчитате на системата на именуване на Intel. Ако модела на процесора завършва на H, вие знаете че това е високопроизводителна единица.

Сравнение между Cores i3, i5 и i7

характеристики на процесори i3 i5 i7

Core i3: Масови потребители. Икономичен избор. Подходящи са за сърфиране в интернет, използване на Microsoft office, осъществяване на видео разговори, както и за социалните мрежи.

Core i5: Междинни потребители. Тези, които искат баланс между производителност и цена. Добри за игра са HQ процесорите или Q процесорите със специален графичен процесор.

Core i7: Професионални потребители.

Как да изберете подходящия за вас процесор?

Тази статия представлява основно ръководство за всеки, който иска да си купи нов процесор на Intel, но е объркан между Core i3, i5 и i7. Но дори след като сте разбрали това  и е време да вземете решение, може да се наложи да избирате между два процесора от различни поколения, защото са на една и съща цена.

Когато сравнявате, най-добрият ми съвет е да се насочите към CPU Boss, където можете да сравните два процесора и да получите подробен анализ, както и оценки.

Реклами