Грешки, които можем да допуснем при избор на геймърски лаптопи

Съвременните геймърски лаптопи са често предпочитан вариант сред част от геймърите. Но тези устройства често работят на максимални температури и лесно достигат границите си на възможности и това неминуемо влошава производителността и експлотационния срок.

Ако вашият геймърски лаптоп не работи оптимално, то най-добре е да следите дали съзнателно или не извършвате тези често срещани грешки.

1. Избор на геймърски лаптопи

Независимо, че звучи преувеличено, купуването на геймърски лаптопи вместо настолен компютър за игри е доста често срещана грешка. Геймърските лаптопи са компактни да. Кой не би искал производителността на настолния компютър в съчетание с преносимост и батерия? Но в действителност се сдобивате с лаптоп, който постоянно се използва като стационарен. Освен това са по-ниско ефективни поради лошата циркулация на топлия въздух.

Геймърски лаптоп – цена

Между мощност, преносимост и цена, може да имате само две от тези характеристики. С други думи, един мощен и преносим геймърски лаптоп, изисква скъпа охладителна система, която ще оскъпи още повече продукта. Още по-лошото е, че по-евтините варианти не са нито преносими, нито мощни.

Геймърските лаптопи са подходящи само за тези потребители, които предпочитат преносимостта пред производителността и съотношението цена/качество.

2. Избор на 4К геймърски лаптоп

Стана ясно, че производителността при лаптопите е много висока. Следователно би било неправилно да се увеличи натоварването при игрите на тези устройства без видимо подобрение в качеството на графиката. Оказва се, че точно това се случва, когато изберете лаптоп с 4К дисплей. Това е така, защото 4К екрана съдържа 8.3 милиона пиксела, което е около 4 пъти повече от традиционния FullHD дисплей и повече от два пъти в сравнение с броя на пикселите в 1440р екрана.

Геймърски лаптопи с 4К резолюция

Това е лоша идея, защото пикселното засенчване е най-голямото натоварване на графичния процесор при изобразяване на игри. Най-просто казано, пикселният шейдър на графичния процесор изчислява ефектите на база на пиксел.

Това означава, че Full HD дисплея изисква графичния процесор на лаптопа да осветява, засенчва, оцветява и пост-обработва около два милиона пиксела, за да изобрази един кадър. 1440p екрана увеличава работното натоварване до 3,6 милиона пиксела на кадър. Но при 8.3 милиона пиксела, на същият графичен процесор ще му отнеме четири пъти повече време, за да изобрази един кадър на 4K дисплей.

Поздравления, вие по същество намалихте производителността на геймърския си лаптоп до една четвърт! Най-лошото е, че това сериозно намаляване на производителността няма реални предимства. Екранът на лаптоп не е достатъчно голям, за да се възползва от по-високата плътност на пикселите на 4K дисплей. Може да сте свидетели на малко по-рязък текст, но вероятно нямате нужда от компютър за игри, ако сте готови да забавите производителността на игрите за сметка на текстообработката.

Дисплеят с по-висока разделителна способност обаче увеличава площта на екрана, което е чудесно за всичко – от електронни таблици до редактиране на видео. Въпреки това е по-добре да свържете по-голям външен 4K монитор за тази цел.

3. Работеща едноканална памет

Повечето геймърски лаптопи се предлагат с двуканална RAM памет. Но има и ниско бюджетни лаптопи, които са проектирани с едноканална оперативна памет. Това се превръща в проблем, когато потребители преминават от двуканален режим към едноканален и липсата на възможност за ъпгрейд.

Едноканална или двуканална RAM памет при геймърските лаптопи

Това от своя страна води до понижаване на производителността по време на гейминг в диапазон от 10 до 40%. От друга страна, RAM модулите, конфигурирани в двуканален режим, теоретично удвояват максималната налична честотна лента към процесора, позволявайки на всеки модул памет да комуникира независимо с процесора по отделни канали. Въпреки това, извикването на голям обем от данни се насочва по тесен път в едноканален режим, което увеличава латентността и намалява честотата на кадрите.

Това е особено вярно за съвременните игри с отворен свят, които разчитат на техники за стрийминг на текстури, което натоварва значително честотната лента на паметта.

4. Играете игри, разчитайки на батерията

Съвременният геймърски лаптоп може да консумира 175 W под голямо натоварване. Изчерпването на мощността не е проблем, защото може да включите към захранване, тъй като тези адаптери могат да се справят с натоварването. Въпреки това, гейминга с резервна батерия е съвсем друго нещо. Докато типичните литиево-йонни клетки в батериите могат да се справят и с много по-високи скорости на разреждане, това води до по-къс експлоатационен живот на самата батерия.

Геймърски лаптопи- батерия
Батериите при геймърските лаптопи

Не е изненадващо, че всички производители на лаптопи значително намаляват производителността на процесора и графичната карта и потреблението на енергия в режим на резервно копие на батерията. Дори геймърските лаптопи от висок клас са с понижени стойности, за да се ограничи производителността до 30 кадъра в секунда. Междувременно геймърските лаптопи от по-нисък клас едва достигат до 30 кадъра в секунда на батерия.

Може да заобиколите този проблем до известна степен, като промените настройките за управление на захранването на батерията на ниво ОС. Някои лаптопи обаче регулират високопроизводителни режими направо във фърмуера. Няма лесен начин да заобиколите това ограничение. Така или иначе, когато играете на батерия се увеличават циклите на зареждане/разреждане, което неизменно съкращава живота на батерията.

5. Грешки при овърклок на процесора и графичната карта

Когато е направен правилно, овърклока на процесора и графичната карта повишава производителността. Но ако завишите стойностите при овърклок над позволените, тогава повишената консумация на енергия и прегряването, ще доведат до повреди по системата. Това води и до проблеми с темпото на кадрите и цялостно намаляне на производителността по време на гейминг.

Степента до която можете да повишите стойностите при овърклок на процесора и графичната карта зависи от това колко мощност може да подадете към системата и колко добро е охлаждането.

Овърклок на геймърски лаптопи
Овърклок на геймърски латопи

Това не е проблем при настолните компютри, при които циркулацията на въздуха е много по-добра. Но геймърски лаптопи ограничени от дизайна си обикновено работят на границата на мощността и ограниченията на охлаждането. Следователно имат почти нулев капацитет за овърклок . Всъщност геймърските лаптопи от нисък и среден клас, почти не предоставят възможности за овърклок.

Тук е мястото да допълним, че понижаването на напрежението на графичната карта и процесора значително ще намали общата консумирана мощност и топлината, генерирана от вашия лаптоп, смекчавайки термичното дроселиране и подобрявайки темпото на кадрите. Това не само подобрява игровото изживяване, но и увеличава живота на устройството.

6. Не почиствате вентилационните отвори

Дизайна на геймърските лаптопи е устроен така, че те разполагат с два вентилационни отвора, единият за изтегляне на хладен въздух, а другият за отделяне на топлия въздух. С течение на времето тези отвори натрупват прах, което води до по-трудна циркулация на въздуха, до по-високи работни температури и дори до прегряване. Ето защо е добре тези отвори да бъдат почиствани.

Геймърски лаптопи - охлаждане
Геймърски лаптопи – Охлаждане

7. Лошо разположение на лаптопа

Присъщата преносимост на лаптопите им позволява да се използват на необичайни места, вариращи от легла до подове с килими. Това е ужасна идея, защото меките матраци, чаршафите и килимите са склонни да блокират вентилационните отвори на лаптопа. Нуждата на тези устройства за всмукване на хладен въздух причинява прегряване, което унищожава производителността и намалява живота.

Разнообразие от геймърски лаптопи

снимка Ако все пак не желаете да използвате лаптопа си за игри на бюрото, не забравяйте да го поставите на твърда и равна повърхност, дори ако го използвате на леглото или на мокет. Обикновена охладителна подложка за лаптопи ще свърши работа.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.