Различните формати при електронните книги: EPUB, MOBI, AZW, IBA и други

електронни книги

Все повече потребители избират електронните книги. За разлика от МР3 формата, който можете да използвате на всеки музикален плеър и да очаквате да работи, при електронните книги съществуват патентовани и отворени формати. Но не всички електронни книги, поддържат всеки един формат.

В тази статия, ще разгледаме някои от най-често срещаните формати и ще разясним техните плюсове и минуси.

  1. EPUB

EPUB е най-широко възприетия формат за електронни книги. Първоначално разработена от Международния форум за цифрово издателство (който вече е част от Консорциума в световен мащаб), той заменя стария Open ebook формат (OEB) през 2007г.

Тъй като EPUB е свободен за използване, отворен стандарт и независимо от доставчиците, той се е превърнал в най-разпространеният формат за електронни книги. Въпреки, че не се среща често, той може да поддържа дори цветни изображения, SVG графики, интерактивни елементи и видео клипове.

В много отношения, ebook е еквивалент на надеждния МР3 – от положителна и отрицателна гледна точка. Почти всички стандартни електронни четци и компютърни операционни системи поддържат формата, но издателите могат да го обвържат във всяка DRM система по техен избор (макар, че можете да премахнете DRM на всяка електронна книга, която притежавате).

Недостатъкът? Устройствата Amazon Kindle не могат да ги четат (с изключение на таблета Kindle Fire). Ако имате книга в EPUB формат и искате да я прочетете на вашия Kindle, можете да конвертирате електронните книги в друг формат, използвайки Calibre.

  1. MOBI

Подобно на EPUB, MOBI формата също е израснал от стария OEB формат. Френската компания Mobipocket я развива през 2000 и продължава да формира основата на софтуера Mobipocket Reader.

Амазон купува компанията през 2005г. и позволява да процъфтява в продължение на 11 години. През октомври 2016 г., Амазон закрива уеб сайта и сърварите на Mobipocket, но MOBI форматът все още е наличен.

Има няколко ключови разлики между EPUB и MOBI. Основната е, че MOBI не е отворен стандарт и следователно не е публично достъпен. Също така не може да поддържа звук или видео.

Поддържа се от всички електронни четци с изключение на Barnes и Noble Nook.

Забележка: MOBI формата също използва PRC разширение.

  1. AZW и AZW3

AZW и AZW3 разширенията са собствени формати на Амазон. AZW е по-стария от двата, той дебютира с първия Kindle през 2007 година. AZW3 се появява през 2011 с обявяването на четеца Kindle Fire.

Всеки път, когато купувате или теглите електронната си книга от Амазон, ще я получите на устройството си в един от двата формата. AZW3 е по-напреднал от AZW. Поддържа повече стилове, шрифтове и оформления.

Двата формата са изключително подобни на MOBI формата. Въпреки, че никога не е било публично потвърдено, се приема, че причината за закупуване на Mobipocket от Амазон е, че може да използва технологията като основа за AZW формата. За разлика от MOBI, форматите на Амазон поддържат както звук, така и видео.

Тъй като AZW е собственост, той не е толкова широко поддържан от електронните четци като EPUB и MOBI. Естествено всички продукти на Kindle могат да четат формата, но други популярни устройства, като например четците на Nook и Kobo не могат.

Android и iOS могат да четат AWZ, също така и популярни приложения за управление на книги като Calibre и Alfa.

  1. IBA

Другият патентован формат за електронни книги, който вероятно ще срещнете е IBA. Това е формат, използван за книги създадени чрез приложението iBooks Author на Apple.

Технически форматът е много подобен на EPUB. Въпреки това, той разчита на персонализирания код в приложението Apple Books да функционира и по този начин не може да бъде прочетен на всички четци.

Не забравяйте, че този формат се използва само за книги писани в iBooks Author. Ако си закупите електронни книги от iTunes, те ще бъдат във EPUB формат (въпреки, че те ще бъдат DRM ограничени).

iBook форматът поддържа видео, звук, изображения и интерактивни елементи.

  1. PDF

Друг важен формат при електронните книги е PDF. Поради широкото разпространение на формата в мрежата, PDF файловете се превърнаха в популярен начин за предоставяне на електронни книги.

Големият недостатък е липсата на преформатиране. Преформатирането е термин, който се използва, за да се опише кога даден файл може да адаптира презентацията си според размера на екрана или настройките, избрани от потребителя.

Всички формати за електронни книги предлагат преформатиране въз основа на последователността на обектите в съдържателния поток. PDF форматът може да заобиколи липсата на преформатиране, като използва тагове за дефиниране на основната структура на документ. Въпреки това, маркираните PDF файлове все още не са добре поддържани от четци за електронни книги.

От положителна страна, това е втория формат с отворен стандарт.

Други формати за електронни книги

Има някои не толкова често срещани формати, на които можете да попаднете…

  1. LRS, LRF и LRX

LRS, LRF и LRX са файловите разширения за Broad Band ebook формат. Това са формати, създадени от Sony за използване в своята гама четци.

LRS вече е отворен стандарт, но LRF и LRX остават затворени. Независимо от това, Sony изостави и трите си формата в полза на EPUB.

  1. FB2

XML-базираният FB2 стандарт е създаден в Русия. Той е често срещан сред колекционери на електронни книги, благодарение на способността му да съхранява метаданни в самия файл на електронната книга.

Той също така е използван като формат за съхранение поради лекотата, с която може да се преобразува в други формати.

  1. DJVU

DJVU е популярен в научната общност. Той разполага с компресия, което е приблизително 10 пъти по-добра от PDF. Този формат може да съхранява повече от 100 черни и бели сканирания в по-малко от мегабайт.

Забележка: Можете да намалите PDF файла с няколко трика за компресиране.

  1. LIT

LIT е собствения формат на Microsoft за електронни книги. Когато DRM е активно, книгите се четат само в Microsoft Reader приложението.

През 2011 година, Microsoft преустанови LIT формата.

  1. RFT

Rich Text Format е съвместим с всеки електронен четец на пазара. Той има предимство пред TXT, поради способността му да запазва специални символи и поддръжката си за преформатиране и форматиране на текста.

EPUB / MOBI / AZW: Кой е най-добрия?

Всъщност единствените формати, които трябва да ви интересуват са EPUB, MOBI и AZW.

Ако искате да съхраните значителен брой електронни книги на компютъра си, се придържайте към EPUB. Ако искате да съхранявате електронни книги за своя Kindle, изберете MOBI. Този формат няма толкова функции, колкото AZW, но повечето устройства могат да го прочетат.