E Ink срещу LCD: Кой дисплей е най-добрият за четене?

e-ink срещу lcd екран-kindle срещу ipad

Има две възможности, когато става въпрос за четене на електронни книги. Можете да изберете специален електронен четец, като Kindle или таблет с LCD екран, като iPad. Но кой е най-добрия избор?

Голямата разлика между двата класа устройства – електронни четци и таблети – е типът на екрана. Електронните четци имат E Ink екран, докато таблетите имат LCD екран.

E Ink срещу LCD

E Ink екраните са идеални за черно-бели текстове.  Те не могат да покажат цветове (има цветни E Ink екрани, но са рядкост) и имат бавна скорост на опресняване.

LCD екраните са от същия тип, като екрана на вашия компютърен монитор, смартфон, а вероятно и телевизор. Той може да показва по-широка гама от цветове и има бърза скорост на опресняване така, че можете да играете игри и да гледате видео клипове. LCD екраните са с подсветка.

Това са изключително различни технологии, оптимизирани за различна работа.

kindle и ipad екрани

Ето какви са разликите между екраните:

Четене на слънце: Искате да четете книги на открито или на пряка слънчева светлина? Имате нужда от устройство с E Ink екран. Не се получават отблясъци по E Ink екрана. Докато, ако използвате устройство с LCD дисплей, ще се появят отблясъци.

Четене през нощта или в тъмно помещение: LCD екраните са с подсветка, която помага при използването им в тъмна среда, но съвременните E Ink четци, също разполагат с интегрирана светлина. Светлината всъщност не е подсветка. Това ви предоставя възможност да използвате E Ink устройствата в тъмна среда, но светлината не е толкова ярка, колкото при LCD устройствата.

Консумирана мощност: E Ink екраните консумират по-малко енергия от LCD. Таблета, ще трябва да зареждате на всеки 3-4 дни, докато E Ink четеца може да издържи седмица и повече.

Цена: E Ink устройствата са много по-евтини от LCD. Това се дължи на факта, че LCD устройствата са натоварени с по-мощен хардуер, позволяващи ви да гледате видео клипове или дори да играете игри.

kindle екран

Много потребители твърдят, че E Ink екраните намаляват напрежението за очите. Твърдят, че взирането в E Ink екрана не е толкова натрапващо, колкото взирането в едно LCD устройство.  Други потребители твърдят, че взирайки се в един LCD дисплей през целия ден, това не преуморява очите им.

През 2012г. е направено проучване „Четене на LCD срещу E Ink дисплеи”. Изследователите заключили, че няма разлика между четене на E Ink екран и LCD екран. Ключов момент тук е, че LCD екранът трябва да бъде с висока разделителна способност.

kindle и ipad

Защо някои потребители ще предпочетат LCD устройство, когато E Ink устройствата са по-евтини и по-добри за четене на книги? Това се дължи на факта, че повечето потребители искат да използват устройството не само за четене.

Кое устройство ще предпочетете зависи изцяло от вашите нужди. Ако искате устройство, на което можете да четете на слънце или в тъмна среда, тогава E Ink устройството  е идеално за вас.

Искате ли устройство, което да ви позволява да четете книги, но и да имате достъп до интернет, да играете или да гледате видео клипове, тогава трябва да изберете LCD устройството.

kindle приложение за ipad

В крайна сметка, всичко е въпрос на това, за какво искате да използвате устройството.

Повече за LCD дисплеите.
Реклами