DPI и честота на опресняване при мишките: имат ли значение при игрите?

Геймърска мишка Genius Intros Gila MMO RTS

Гейминг мишките са с високи DPI стойности и честоти на опресняване. Но какво всъщност означават тези спецификации и дали високите стойности действително са полезни?

Тези спецификации обикновено имат значение само за геймърите. Не са ви нужни висока точност и по-бързо време за реакция при сърфиране в интернет или работейки с офис приложения.

Основи на оптичната мишка

Отмина времето на мишките съдържащи облечено в гума топче, днес вече разполагаме с оптични и лазерни мишки.

Модерните оптични мишки съдържат светодиод и фотодиоди. Когато движете мишката по повърхността светодиода я осветява, а фотодиодите я сканират. Мишката изпраща данните за движенията към компютъра и компютъра премества курсора през вашия екран (дисплей). Лазерните мишки функционират по подобен начин, но използват инфрачервена светлина, вместо видимата червена светлина.

Какво е оптична мишка

Какво е DPI?

Точки на инч (Dots per inch) е мярка за това, колко чувствителна е мишката. Колкото стойността на DPI е по-висока, толкова повече ще се премести курсора на екрана, когато движите мишката. Мишките с по-високи DPI настройки реагират на по-малко движения.

По-високата стойност на DPI, не винаги е по-добрия избор. По-високите DPI настройки помагат на мишката да открива и реагира на по-малките движения. Например, ако играете игра и сте стрелец. Когато сте със снайпер и се опитвате да стреляте в малки цели, високите DPI стойности може да са ви от полза, като ви позволяват плавни и кратки движения с мишката. Когато играете и не ви се налага да приближавате дадена цел, тогава висoките DPI може да се окажат прекалено чувствителни. Ето защо геймърските мишки имат бутон за превключване между DPI настройките в движение.

DPI се отнася до хардуерните възможности, като чувствителността е само настройка на софтуера.

Високите DPI стойности могат да се свържат с ниска зададена чувствителност, за да се отмества бързо курсора, а движенията да са гладки.

Високите DPI са полезни, ако имате по-висока резолюция на монитора. Ако играете на лаптоп с резолюция 1366х768, не е задължително да имате високи DPI стойности. Но ако играете игра на 3840х2160 (4К монитор), по-високите DPI стойности ви позволяват да преместите курсора на мишката по екрана, гладко, без да извършвате движения върху голяма част от повърхността.

Какво означава DPI

Честота на опресняване при мишките

Става въпрос за честота на опресняване на данните от порта към който е свързана мишката. Измерва се в Hz. Ако мишката има 125Hz честота на опресняване, то тя отчита позицията си на компютъра 125 пъти всяка секунда. С други думи, 125Hz честота на опресняване означава, че мишката отчита позицията си на компютъра всеки 8 милисекунди. 500Hz честота означава, че мишката ще отчита позицията си на компютъра на всеки 2 милисекунди.

Мишката, която поддържа по-висока честота на опресняване ще ви позволи да изберете честота на опресняване в нейния контролен панел. Някои мишки имат бутони за регулиране на честотата на опресняване в движение.

По-високи DPI стойности или честота на опресняване?

Идеалният DPI зависи от играта, резолюцията на екрана и как предпочитате да използвате мишката си.

По-високата честота на опресняване може да бъде полезна, но разликата между 500Hz и 1000Hz ще забележите трудно. По-високата честота на опресняване използва повече CPU ресурси. Това не е проблем за съвременния хардуер, но няма смисъл  от честоти на опресняване над 1000Hz.

Прочетете митове за гейминг мишките.
Реклами