Архивиране на информация от компютъра

Всички знаем, че създаването на архиви е съществена част от изчислителните процеси. Наскоро, ъпдейта от октомври на Windows доказа, че може да загубите информацията си, когато най-малко го очаквате.

Можете да използвате няколко различни подхода, когато става въпрос за архивиране на информация. NAS устройства, външни твърди дискове, както и облачните устройства. Можете да използвате и специализирана онлайн услуга. Но какви са плюсовете и минусите на всеки един метод? Нека да погледнем.

Архивиране на информация с NAS устройства

Ако искате да запазите пълен контрол върху информацията си по най-надеждния начин, трябва да обмислите използване на NAS устройство. След като настроите NAS устройството, то ще изглежда като всяко друго устройство на вашия компютър.

Въпреки, че NAS устройствата имат по-малко негативи от обикновените външни устройства, те не са идеални. В зависимост от това коя RAID конфигурация използвате, ако едно от устройствата дефектира, това може да доведе до загуба на информацията.

От положителна гледна точка, ако има няколко компютъра в дома ви, NAS устройствата са удобен начин да централизирате всичките си архиви на едно място.

Архивиране на информация на външни устройства

Предполагам, че използването на външни твърди дискове е най-използвания метод за архивиране на информация.

Външните твърди дискове са евтини, лесно достъпни и ефективни при архивиране на данните. Предполагам, че много от вас имат в дома си поне един такъв диск, на който съхраняват ценна информация.

Външните твърди дискове не предоставят такива удобства както NAS устройствата. И всеки един от тях може да бъде свързван само към един компютър.

Една от положителните страни на външните твърди дискове е тяхната мобилност, но същевременно това е фактор, който оказва влияние върху по-бързото износване и дефектиране.

И накрая нещо много важно, ако имате много информация, външните твърди дискове не са най-добрия избор за вас. NAS устройствата и онлайн услугите са лесни за надграждане.

USB флаш устройства

За бързи и лесни архиви, можете да използвате USB флаш устройство. Капацитетът им няма да позволява съхранение на системни изображения или огромни резервни копия, но ще са бързи опции за малък обем информация. Винаги можете да прехвърлите информацията върху алтернативна медия по-късно.

Можете да разгледате нашите предложения за USB флаш устройства.

Архивиране на данни с онлайн услуги

Има два начина, по които можете да използвате онлайн услугите, за да архивирате данните си. Можете да използвате или домашно облачно устройство или компания, която предоставя този тип услуга.

И двата метода имат едно значително предимство и един основен недостатък:

  • На разстояние: Всичките ви резервни копия се съхраняват на отдалечено място от вашето. Ако случайно станете жертва на наводнение, пожар, грабеж или повреда на твърдия диск, няма да загубите информацията си.
  • Интернет връзка: Ако нямате интернет връзка, ще имате проблем със запазване на архивите. Качването на данните ви в интернет отнема повече време, отколкото да ги запазите на NAS устройство или на външен твърд диск.
Облачно устройство

Всички сме запознати с големите четири имена при облачните услуги: Google Drive, OneDrive, iCloud и Dropbox.

И четирите услуги могат да се използват за архивиране на вашите файлове и папки. Те шифрират вашите данни и ги синхронизират с вашите локало запазени копия.

Разбира се и четирите предлагат и безплатна услуга за съхранение на информация. Това едновременно има своите положителни и отрицателни страни. Ако спазвате ограниченията в капацитета на качваната от вас информация, в един момент това пространство може да се окаже недостатъчно. Тогава ще трябва да използвате друга услуга или да преминете към платена услуга.

Освен това настолните приложения на Google Drive, OneDrive и Dropbox не ви позволяват да правите пълни системни изображения. Поради тази причина, ако твърдия диск на компютъра ви се повреди, няма да можете да го върнете в състоянието преди повредата.

Специализирани услуги за архивиране

планове за backup

Ако искате цялостен подход към архивирането на данни, можете да помислите за използването на една от услугите за резервно копиране в уеб пространството. Всеки един такъв подход изисква месечен абонамент, но ако искате безплатен вариант, то този не е за вас.

Приложенията на услугите се изпълняват във фонов режим на компютъра ви и правят резервни копия в реално време.

Някои от водещите компании включват Backblaze, Acronis, OpenDrive и SOS. Месечната такса е около 5 долара, за компютър.

Единственото ви притеснение е какво ще се случи с информацията, ако дадената компания преустанови дейността си. Например, един от големите лидери на пазара CrashPlan, преустанови дейност през август 2018, но се погрижи за своите клиенти, като им предостави възможност да се преориентират за алтернативни компании.

Архивиране на данни върху компакт дискове

Може да е остарял метод, но архивирането на информация върху компакт дискове е все още изненадващо надежден начин за създаване на резервни копия.

CD, DVD и Blu-ray дисковете не са изложени на висок риск от повреда на устройството и лесно могат да бъдат съхранявани.

Разбира се, капацитетът е проблем, а също и издраскването са повърхността на диска, което може да доведе до загуба на информация. Не трябва да избягвате и въпроса за бъдещето на технологиите. Устройствата за четене на дискове все по-рядко се срещат в съвременните преносими компютри.

Въпреки това, за съхранение на снимки и любима музика, те заслужават да се разглеждат като „резервни копия“.

Никога не разчитайте само на един метод за архивиране на данни

От всичко казано до тук, можем да заключим, че нито един метод не е абсолютно надежден. Всеки има своите положителни и отрицателни страни. Поради тази причина, не трябва да разчитате само на един от изброените методи, за да сте сигурни в защитеността на информацията си.

Най-сигурните си остават NAS устройствата и абонамента за облачни услуги. Но ако все пак бюджета ви е недостатъчен за тези методи, може да изберете външен твърд диск и като второ хранилище да се спрете на безплатните облачни услуги.

Реклами