Как да включите висококачествена антена към рутера

wi-fi антени

За повечето потребители, рутерът е първата причина за лошия Wi-Fi сигнал. Някои от вас разполагат с рутер, предоставен им от интернет доставчика, докато други разчитат на личния си избор за този вид устройства. Ако разполагате с устройство предоставено от интернет доставчика ви и все пак сте недоволни от сигнала, можете да направите лека модификация: висококачествена Wi-Fi антена.

Защо да инсталирате висококачествена антена?

Има няколко важни въпроса, на които трябва да си отговорите преди да поставите висококачествена антена към рутера си. Висококачествените антени предоставят няколко позитиви за инсталирането на нови антени:

 • Повишен обхват на излъчване: Перспективата за увеличаване на Wi-Fi обхвата е едно от най-съблазнителните предимства. Да осигурите всяка част от дома с непрекъснат Wi-Fi сигнал, звучи доста добре.
 • Контрол на излъчването: Антената, заменена с насочена такава, осигурява прецизен контрол над посоката на излъчване на Wi-Fi.
 • По-бърза Wi-Fi скорост: В допълнение към увеличаване обхвата на излъчване, можете да постигнете потенциален тласък на общата производителност за по-добра ефективност.

Типове висококачествени антени

Има два основни вида висококачествени антени:

 • Всеобхватна: Радиочестотни излъчвания във всички посоки, създавайки сфера на покритие.
 • Насочващи: Радиочестотното предаване се фокусира върху определена посока, като създава по-голямо разстояние на покритие.

Има и специализирани висококачествени антени. Например, параболичната антена или яги антената имат потенциала да излъчват Wi-Fi сигнал на километри. Но има параболични антени с по-малък дизайн, които са подходящи за домашни условия.

Големият въпрос се крие в това, което искате да направите, както и работната честота на вашия рутер. Wi-Fi излъчва на две честотни ленти 2.4GHz и 5GHz. 2.4GHz е по-бавна с по-голям обхват, докато 5GHz е по-бърза, но с по-къс обхват.

В рамките на тези ленти има канали за излъчване. Повечето рутери автоматично избират канал за излъчване и използват стандартните си спецификации. Някои рутери могат да присвояват канали с по-малко смущения, като използват „интелигентен“ анализ.

Преди да си закупите висококачествена антена

Ще ви посочим четири аспекта, които да вземете под внимание, преди да си закупите висококачествена антена:

 1. Разположение на рутера: Разположението на вашия рутер е от огромно значение за обхвата на излъчване. Ако рутера е разположен в отдалечен ъгъл на стая, няма да разполагате с Wi-Fi сигнал на двора ви (разбира се, в зависимост от разпределението на къщата ви). При това положение, рутера трябва да е разположен в центъра на къщата ви, далеч от стени и други препятствия, за които е известно, че нарушават Wi-Fi сигналите.
 2. Канал за излъчване: Както споменахме по-горе, рутера излъчва Wi-Fi сигнал на определен канал. Каналите по подразбиране се припокриват от други Wi-Fi сигнали, особено ако живеете в апартамент.
 3. Безжични стандарти: Различните безжични стандарти регулират обхвата и честотата на излъчване. Например, най-новият безжичен стандарт 802.11ас, излъчва 5GHz честота на разстояние 30 – 45 метра при скорост до 1Gbps – но само 5GHz честота. Безжичния стандарт 802.11n излъчва 2.4GHz и 5GHz честота при скорост 300Mbps на разстояние до 60 – 70 метра. Истината е, че един стар рутер ще излъчва използвайки стари безжични стандарти, т.к. няма да може да предложи обхвата или пропускателната способност на съвременните устройства.
 4. Интегрирано увеличаване на мощността: Някои рутери имат настройка за увеличаване на мощността, намираща се в административния панел.

Как да добавите висококачествена антена към рутера

Добавянето на висококачествена антена е лесна задача – в зависимост от вашия рутер.

За съжаление, не всички рутери имат разглобяеми антени и по този начин персонализирането с висококачествена антена е невъзможно. Проверете спецификациите на устройството, преди да направите своя избор.

Първият хардуерен компонент, който трябва да проверите е типът конектор. Двата най-често срещани типа конектори са SMA и TNC. Най-лесният начин да разберете това е да развиете съществуващите рутерни антени (ако типа на свързване позволява това) и да погледнете.

Ето как изглеждат SMA конекторите:

конектори за антени

Показваме ви как изглеждат и TNC конекторите:

wifi конектор

Когато разпознаете вида конектор, можете да си закупите висококачествена антена, която отговаря на вашите изисквания.

Коя висококачествена антена трябва да изберете?

Вашите високи изисквания към антената са специфични за вашата среда. Винаги проверявайте съвместимостта преди самата покупка. Някои антени работят по-добре с някои рутери, отколкото с други.

 1. Super Power Supply 2 x 9dBi RP-SMA

Тези великолепни, всеобхватни двубандови антени теоретично осигуряват прилично увеличение на вашия Wi-Fi диапазон. Изработените от Super Power Supply антени работят с широк кръг рутери, като  Linksys, Cisco, Belkin, Netgear и D-Link.

 1. GP Electric Set of 2 Long Range Dual Band 9 Dbi

Подобно на гореописаните, тези антени са физически по-къси. Те са двубандови, всеобхватни и предлагат 9dBi увеличение.

 1. Alfa ARSN19M

Alfa е доказал се производител по отношение на безжичните антени и безжичните карти. Безжичния Wi-Fi бууст от 9dBi ще предостави значителен тласък и ще работи добре със значителен брой рутери, като Linksys, Cisco, Belkin, Netgear, D-Link, TP-Link и Alfa.

 1. Alfa APA-M25

Alfa APA-M25 е най-подходящи за вътрешна среда. Предлага се с 10dBi бууст, насочваща е и работи добре с голяма гама от популярни рутери.

Други опции: Wi-Fi Extender или Powerline Adapter

Имате няколко опции при избор на антена. Но имайте предвид, че освен антена можете да изберете между Wi-Fi Extender или Powerline Adapter.

В крайна сметка, решението се крие в разположението на вашия дом и сумата, която можете да отделите за оптимизиране на Wi-Fi мрежата.

За повечето потребители, включването на Powerline Adapter с Wi-Fi функция е по-лесна опция, отколкото закупуването на висококачествена антена. Powerline адаптера ви дава гъвкавост, тъй като можете да го включите във всеки един контакт в дома ви.

Има и друга опция за увеличаване на сигнала, Wi-Fi разширители. Тук можете да научите повече за тези устройства.

Реклами