8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка

мишки за компютър

Когато решите да ъпгрейднете компютъра си, най-вероятно не включвате мишката. Мислите, че всички мишки са еднакви, нали?

Е, не съвсем.

Те са едни от най-използваните периферни устройства. Покупката на нова мишка, може да ви помогне за по-добрата работа или игра, както и да предотвратите болки в китката.

 1. Избор на мишка, която покрива вашите нужди.

геймърска мишка Razer

За повечето потребители, стандартната мишка с три бутона (където скрола изпълнява функцията на трети бутон), ще ви е напълно достатъчна. Но за извършването на специфични задачи, ще ви е необходима мишка със специален дизайн.

Мишка за игри (геймърска мишка)

Би било хубаво геймърите да инвестират в специални геймърски мишки. Това няма да ви направи по-добър играч, но ще направи вашата игра много по-лесна.

Най-добрата гейминг мишка, ще ви предложи ергономични ползи, което ги прави много по-удобни за продължителна игра. Те обикновено имат по-висококачествен сензор, който подобрява точността.

И най-впечатляващото от всичко е, че разполагат с бутони, които могат да бъдат конфигурирани, за да направят по-лесни повтарящите се задачи. Необходимо ви е да използвайте снайпера или да използвате медикаменти? С един клик можете да направите това. Можете да зададете дори сложни макроси на един бутон.

Всички геймърски мишки, имат DPI превключватели, които можете да използвате, за да превключите между по-висока DPI настройка (за по-бързи скорости на курсора) или по-ниска DPI настройка (за по-плавно и по-точно управление).

Мишки, удобни при пътуване

Другия основен вид специализирана мишка  е мишката удобна при пътувания. Повечето от тях са стандартни с три бутона и компактни. Повечето са безжични, а някои от тях с къси или прибиращи се кабели. Те са и достъпни, за по-лесна подмяна.

Основната полза на мишката удобна при пътувания е възможността да се побере в тясно пространство – като чанта за лаптоп – и често са лишени от ергономичност. Предлагат удобства при пътувания, но не са предназначени за продължителна работа.

 1. Ергономичните мишки са най-добри при продължителна работа.

ергономична мишка Logi

Ергономичните мишки са проектирани така, че да прилегнат към ръката ви по естествен начин, намалявайки напрежението в китката и пръстите. Те също имат и допълнителни бутони за лесен достъп до вашите пръсти.

До колко те са удобни зависи и от предпочитанията на потребителите, включително и начина по-който приляга ръката.

Размерът е фактор, когато става дума за комфорт и докато много от мишките са удобни и за лява и за дясна ръка, не всички предлагат тази възможност. В резултат на това, ако сте решили да си купувате нова мишка, първо изпробвайте няколко.

Другият фактор за комфорт, който често се пренебрегва е шума. Когато  извършвате продължителна работа, повечето мишки възпроизвеждат непрекъснат звук от кликане. Дори и да не ви дразни, може да е проблем за околните, с които работите. Има безшумни мишки, които могат да решат този проблем.

 1. По-високите DPI стойности не винаги са по-добър вариант.

Една от основните характеристики, които се среща при всяка една мишка е DPI или още известна като точки на инч. В най-общия смисъл, характеристиката показва колко далеч, ще се придвижи курсора чрез преместването на мишката за всеки инч.

Да вземем 4К дисплей, за пример, с ширина 3840 пиксела. Трябва да плъзнете мишката 400 DPI разположена на 10 инча, за да преместите показалеца от левия край до десния. Колко далечно е разстоянието за мишка с 3000 DPI? Около почти 4 сантиметра.

Но докато общото правило на техническите спецификации е, че по-високите стойности винаги са по-добре, това не винаги е вярно.

Препоръки:

 • Потребителите, които сърфират в интернет, използват офис приложения и извършват леки задачи, не трябва да се влияят от DPI стойностите;
 • Високите DPI стойности са чудесни за дисплеи с висока разделителна способност или настройване на няколко монитора. Това ще ви позволи по-бързо предвижване на мишката през дисплея;
 • За игри, по-високите DPI стойности, ще ви позволят да действате и реагирате по-бързо. По-ниските DPI стойности, ви дават по-голям контрол и точност. Геймърите се нуждаят от мишка с DPI превключвател;
 • За Photoshоp или други приложения, които се нуждаят от високо ниво на точност, по-ниските стойности на DPI са по-доброто решение;
 1. Избирателната скорост е важна.

Друга важна характеристика при мишките е избирателната скорост. Измерва се в херц (Hz) и показва колко пъти всяка секунда мишката отчита позицията си на компютъра. По-високите стойности означава по-голяма точност и по-плавно движение.

Поне на теория.

Скокът от 500Hz до 1000Hz може да звучи голям, но всъщност това е движение от две милисекунди на една милисекунда. Малко вероятно е да забележите това.

Геймърите трябва да използват скорост не по-ниска от 500Hz, докато всички останали потребители могат напълно да пренебрегнат избирателната скорост.

 1. Разликата между оптична и лазерна мишка.

Две от най-често срещаните мишки са оптична и лазерна, които са вариации на една и съща технология. Основната разлика е, че оптичната мишка използва LED, за да отразява долната повърхност, докато лазерната мишка използва лазер, за да проследява движението.

Поради тази причина, можете да използвате оптични мишки само върху плоски и непрозрачни повърхности. Повечето лазерни мишки работят върху по-широка гама от повърхности, включително стъкло.

Лазерните мишки са по-чувствителни. Те могат да достигнат по-високи DPI скорости, което означава, че могат да проследяват движенията по-прецизно и да се движат по-бързо по екрана (затова може да се наложи да изключите чувствителността на мишката).

Това може да доведе до проблем ,наречен „ускорение“. Тогава курсора на мишката се движи допълнително, когато движите мишката бързо, отколкото когато я движите бавно. Това е кошмар за геймърите, много от които предпочитат стабилността на оптичната мишка, над увеличената точност над лазерната.

 1. Безжичните мишки са много по-добри сега.

Ако изберете правилния модел, ще минат години, преди да се наложи да смените батериите. Но въпреки това, геймърите все още предпочитат абсолютната последователност и надеждност, които получават от жичната мишка.

Основното предимство на безжичните мишки е удобството. Няма кабел, който да ви пречи, а ако използвате Bluetooth мишка, ще разполагате с още един свободен USB порт. Безжичния обхват също е много по-добър. Това ви позволява да контролирате компютър, свързан към проектор или телевизор на около 9 метра.

 1. Bluetooth е най-добрия вариант за безжични мишки.

безжична мишка

Когато искате да си купите безжична мишка, вашето колебание ще е между радиочестотни (FR) и Bluetooth модели. RF мишките могат да бъдат малко по-отзивчиви и са много по-лесни за настройка – просто включвате USB адаптера от комплекта.

Недостатъкът е, че ще се лишите от един свободен USB порт и е невъзможно да се замени адаптера, ако изгубите вашия. Тези мишки са по-податливи на смущения.

Bluetooth версията е по-удобна. Дори можете да споделяте една и съща мишка между няколко компютъра.

Настройването на Bluetooth мишката изисква няколко допълнителни стъпки и трябва да изчакате да се свърже с компютъра, когато стартира.

 1. Мишка срещу тракпад.

Вместо стандартната мишка, може да използвате и тракпад, подобен на този, който сте виждали при лаптопите. Не е подходящ за игри или редактиране на изображения, но има потребители, които намират този вариант доста интуитивен и удобен.

Ергономично, този дизайн може да не е подходящ за всеки. Например, Arc Mouse на Microsoft се извива във всяка форма, удовлетворявайки и най-взискателните потребители.

Когато избирате мишка, се съобразете с вашите изисквания и нужди. Графичните дизайнери предпочитат удобството и прецизността, които могат да получат от лазерната мишка, геймърите предпочитат стабилността на жичната мишка, докато обикновените потребители могат да изберат дори тракпад.

Реклами