8 неща за Powerline адаптерите, които трябва да знаете

powerline адаптер

За повечето хора, Wi-Fi технологията е най-лесният начин да се осигури достъп до интернет от всяка една точка в дома им. Но в помещения с дебели стени, Wi-Fi не може да достигне навсякъде и понякога кабелната връзка е най-доброто решение. Но ако не искате да използвате кабелна връзка, Powerline мрежата е страхотна алтернатива.

Идеята е проста: вместо да прекарвате кабели у дома си, вие използвате електрическите проводници от електрическата си инсталация, като един вид импровизирана мрежа. Това се осъществява посредством Powerline устройства, които са идеални за:

 • разширяване на домашната мрежа, където един единствен рутер не е достатъчен;
 • свързват устройства, които не поддържат Wi-Fi, като смарт телевизори и игрови конзоли;
 • осигуряват по-бърза връзка с мрежата в помещения, където кабелната връзка с интернет не е практична.

Ако изброеното до тук е точно за вас, ето няколко неща, които трябва да знаете за Powerline устройствата.

 1. Стартовите комплекти се предлагат с две устройства.

Ако искате да разширите своята мрежа от точка А до точка В, където всяка една точка е електрически контакт, Powerline устройствата са идеалното решение. Поради тази причина, тези устройства се предлагат по две в комплект. Но ако искате да закупите повече устройства, просто се уверете, че всички са съвместими.

Като цяло, ще включите всеки един от тях в близост до устройства, които имат нужда от интернет връзка, като едното устройство задължително, трябва да включите в близост до вашия рутер.

 1. Устройството трябва да се свърже с рутера.

powerline адаптер plug and play

Знаете, че всяка мрежа се нуждае от рутер. Powerline Ethernet устройствата не са алтернатива на рутер: те просто са различен начин за свързване на устройства към рутера.

Powerline Ethernet устройствата не правят нещата, които рутера прави, като присвоявани на IP адреси. Това означава, че за да са полезни вашите Powerline Ethernet адаптери, единия от тях трябва да бъде свързан към рутера.

По принцип, можете да мислите за Powerline Ethernet устройствата, като за разширение на обикновените ethernet кабели. Свързването на един компютър към друг, няма да бъде от полза. Рутерът е този, който дава интернет достъп на компютрите.

 1. Лесни са за настройка.

Настройката на Powerline адаптерите е много проста: устройства са почти винаги plug-and-play. Включете ги в контактите, свързвате ethernet кабелите и те вече работят.

Някои устройства включват функционалност за сигурност, която изисква от вас да натиснете бутона в същото време когато се „синхронизира”, но точните методи варират в зависимост от конкретните устройства.

 1. По-евтин вариант от кабели минаващи през стени……

powerline адаптер tp-link

Ако не планирате да ремонтирате дома си, прекарването на кабели през стените, обикновено не е практично. Комплекта Powerline, включва два адаптера, с възможност от 500Mbps и струва по-малко от 80 лева, което е по-практичното решение.

 1. …….но не са съвсем надеждни.

Ако разгледате ревюта на всяко Powerline Ethernet устройство, ще срещнете коментари на хора, които се оплакват от случайни прекъсвания и ниски скорости – вие също ще видите много 5-звездни ревюта обещаващи лесна настройка и високи скорости.

Какво получавате?

В някои случаи, това може да е дефектно устройство. Електрическите кабели в дома ви, просто не са идеални за Powerline адаптери. Може разстоянието между два контакта да е голямо или да са налични смущения.

Предварително се консултирайте с електротехник, за състоянието на вашата електрическа мрежа. Дори електрическата ви инсталация да е в отлично състояние, резултата вероятно няма да е бърза и стабилна мрежа, отколкото връзка с интернет кабел.

Това е компромис: вероятно по-добър от Wi-Fi, но компромис.

 1. Връзките са ограничени до дома ви.

Притеснявате се за сигурността? Повечето Powerline Ethernet адаптери, предлагат някаква форма на криптиране, затова се уверете, че използвате такива.

Ако притежавате свой собствен дом и плащате своите собствени сметки за електричество, знаете, че вашите съседи не могат да използват вашата връзка, ако те си купят съвместимо устройство. Това е така, защото сигнала от Powerline адаптерите е объркан от трансформатори.

Ако живеете в апартамент, обаче, има шанс вашите съседи да използват сигнала, затова се уверете, че вашия адаптер поддържа криптиране – и че сте включили тази функционалност.

 1. Защита от пренапрежение.

Защитите от пренапрежение могат да защитят вашия компютър, но те също така увеличават Powerline Ethernet сигналите. Поставянето на Powerline Ethernet устройства в устройства със защита от пренапрежение сериозно ще ограничи потенциалната скорост, ако не спрете устройството да работи напълно.

powerline ethernet адаптер

За възможно най-добра връзка, включете всички адаптери директно в контакта.

 1. Адаптери от един и същ производител, не гарантират съвместимост.

Въпреки, че няколко компании произвеждат Powerline адаптери, те не са съвместими един с друг. Ако искате да гарантирате пълна съвместимост, включително и използването на всички функции за съвместимост, най-удачно е да си купувате едни и същи марка и модел всеки път.

Има спецификации, обаче, означаващи, че е възможно да получите Powerline адаптери от различни фирми, работещи помежду си при определени обстоятелства. Двете основни спецификации са HomePlug и G. hn. По принцип, ако имате два адаптера, използващи едни и същи спецификации, те трябва да работят добре заедно.

Наистина стари устройства (като HomePlug 1.0 устройства) няма да работят с по-нови. Не забравяйте да проверите за съвместимост преди да закупите два различни вида адаптери.

Какво друго бихте искали да знаете?

 • Powerline Ethernet не трябва да се бърка с Power Over Ethernet, която използва Ethernet кабели за захранване на устройства. Напълно различни технологии са.
 • Има много начини да тествате скоростта на мрежата след настройка на Powerline Ethernet.

Обща информация за Powerline адаптерите.

Реклами