8 компютърни грешки, които скъсяват живота на вашия хардуер

сервиз за компютри и лаптопи

Всички компютри имат ограничен експлоатационен период  и те ще ви напомнят за този факт регулярно: започват да работят по-шумно, започват да работят по-бавно или виждате съобщения за грешка без видими причини.

И все пак много от тези проблеми могат да бъдат избегнати с малко предвидливост и подготовка. Полагайки грижи за вашия компютър – и като сте наясно с факторите, които могат да доведат до повреда – можете да направите работата му по-гладка и да удължите експлоатационния му период, спестявайки си разходи в дългосрочен план.

Независимо дали машината ви е чисто нова или на няколко години, никога не е късно да започнете да полагате грижи за компютъра си.

 1. Лоша вентилация.

Топлината е един от най-големите фактори, които могат да се отразят неблагоприятно на компютъра ви. Това може да доведе до по-бавна работа, да повреди компонентите и по отношение на лаптопите драстично да съкрати живота на батерията.

настолен компютър

Всички компютри са проектирани ефективно да разсейват топлината, която се извежда чрез вентилаторите и въздушните отвори. Въпреки това, тези отвори лесно могат да бъдат запушени. Поставяйки компютъра си под бюрото или до стената, ограничавате въздушния поток, спирате циркулацията на топлия и студения въздух.

При лаптопите, вентилационните отвори обикновено се намират от долната страна. Ще блокирате тези отвори, ако използвате лаптопа върху мека повърхност.

За да предотвратите прегряване, трябва да не поставяте компютъра си в близост до отоплителен уред или на пряка слънчева светлина.

 1. Натрупване на прах.

Друго нещо, което причинява прегряване? Прах. Поставяйки новия си компютър на пода, той не е защитен от прах. Лаптопите дори са по-податливи на прах.

профилактика на лаптоп

Това натрупване, може да блокира вентилационните отвори и да създаде изолиращ слой върху хардуера генериращ топлина, като го излага на риск от прегряване. Може да попречи също и на движещите се части: вентилатора, ще трябва да работи по-усилено и това ще се забелязва.

Трябва да проверявате от време на време, дали вентилационните дюзи не са блокирани. Най-добрия вариант е да почиствате компютъра си.

 1. Извадени кабели.

Може да проверите за извадени кабели, това е един от най-простите начини да отстраните чести компютърни проблеми.

кабели

Ако срещнете проблем с хардуера си е необходимо да проверите дали всички вътрешни кабели са свързани правилно към дънната платка. Някои части, като твърдите дискове използват и захранващи кабели и кабели за пренос на данни, така че ги проверете.

 1. Токови удари.

Токовите удари могат да бъдат причинени от много неща и са опасни, защото могат да причинят големи щети на вашия компютър.

В най-добрия случай, повредата може да е незначителна загуба на данни или смяна на захранващия блок. В най-лошия може да е повредена дънна платка.

токов удар

Устройство като Belkin BE112230-08 12-Outlet Surge Protector ви дава 3940 джаула на защита.

Не забравяйте, че всички кабели могат да носят токови удари, включително телефонни и Ethernet кабелите, но и не всички го правят. Ваша отговорност е да се уверите, че всички ваши важни устройства са защитени.

 1. Спиране на електрозахранването.

Защита освен от токови удари, ви е необходима и срещу спиране на електрозахранването. В повечето случаи, внезапното спиране на електрозахранването, ще доведе до загуба на данни, но твърдите дискове и SSD дисковете също могат да претърпят хардуерни повреди.

Твърдите дискове в частност са податливи на повреди по отношение на движещите части. Твърдотелните дискове не разполагат с движещи се части, но могат да се повредят.

Непрекъсваеми токозахранващи устройства

Решението е да се използва непрекъсваемо токозахранване (UPS). Това е външно устройство, което предоставя няколко минути аварийно резервно захранване, което е достатъчно, за да съхраните важна информация и правилно да изключите компютъра си.

 1. Консумация на батерията.

Има много неща необходими да знаете за защита на батерията, но могат да се обобщят в три основни точки:

лаптопи и батерии

 • Първо, топлината е най-бързия начин за повреда а батерията, така че се опитайте да спазвате препоръчителните температури при експлоатация.
 • Второ, не дръжте лаптопа си включен непрекъснато към електрическата мрежа.
 • И трето, не зареждайте докрай батерията. Противно на общоприетото схващане, това причинява стрес и намалява живота на батерията. По-чести, но по-кратки, зарежданията са предпочитани.
 1. Физически щети.

Не е необходимо да казваме, че физическите щети не са приятни. Ударите са сред най-честите щети при лаптопите.

Смяна на дисплй на лаптопи

Хард дисковете са особено податливи. Не ви препоръчваме да премествате лаптопа си, когато е включен. Ударите също могат да повредят чувствителните вътрешни части или да причинят разхлабени връзки или кабели.

Разливане на течности върху лаптопа, също може да причини щети, ако не моментални, то влагата може да предизвика корозия с течение на времето.

 1. Актуализация на софтуера.

Софтуерните проблеми няма да съкратят експлоатационния период на вашия компютър, но ще забави работата му. В действителност, ако отделите малко време за почистване на софтуера, ще получите един добре работещ компютър.

Ъпдейт на ОС

Първо, погрижете се за сигурността като инсталирате всички налични актуализации за операционната ви система и програми. Инсталирайте всички необходими инструменти за сигурност, но не прекалявайте с това: една антивирусна ви е напълно достатъчна.

Обърнете внимание и на производителността. Премахнете неизползваемите програми. Проверете кои програми се зареждат заедно с операционната система и премахнете тези, които не ви трябват.

Реклами