8 неща, които да вземете под внимание при избор на принтер

мастиленоструен принтер

Търсите нов принтер? При това разнообразие на пазара от различни модели е трудно да изберете подходящия за вашите нужди?

В тази статия, ще обърнем внимание на елементите, които трябва да разгледате при избор на принтер.

 1. Бюджета.

Цените на принтерите варират. Не е необходимо да похарчите голяма сума, за да си позволите ново устройство.

Въпросът за бюджета е по-дълбок от първоначалните разходи. Трябва да обърнете внимание и на цената на консумативите (мастилото или тонера).

Обичайно е най-евтините принтери да имат едни от най-скъпите консумативи. Така че, преди да си закупите принтер, първо потърсете информация. Уверете се, че цената на резервните касети, ще отговаря на бюджета ви за поддръжка.

Също така, трябва да проверите дали можете да използвате рециклирани касети за новото ви устройство или дали можете да презаредите касети, без това да повлияе на продължителността на гаранцията.

 1. Вида на мастилото.

принтер

Има три общи конфигурации на касетите с мастило (това се отнася само за мастилено-струйните принтери):

 • Две касети: Черна касета и цветна касета „всичко в едно“.
 • Четири касети: Черна и три отделни: циан, магента и жълта.
 • Контейнер: Вместо да използват касети, някои принтери разполагат с контейнери, от където принтера изтегля мастило.

Можете да избере и лазерен принтер. Той използва тонер вместо мастило. Лазерните принтери могат да произведат по-отчетливи ръбове и изображения, за разлика от мастилено-струйните принтери.

Коя конфигурация е подходяща за вас, зависи от начина, по който планирате да използвате принтера си. Ако ще отпечатвате много документи с малко цветове, може да изберете мастилено-струен принтер. Но потребителите, които се нуждаят от цветни разпечатки от професионален клас, могат да изберат лазерен принтер.

 1. Качество на печат.

Въпреки, че лазерните принтери предлагат най-добро качество, те са по-скъпи и разходите за консумативи са по-високи.

Ако искате да си закупите принтер за домашна употреба, достатъчен би бил един мастилено-струен. Но качеството на разпечатките варира значително между отделните модели.

Няколко неща влияят върху качеството на печат, включително дизайна на печатащата глава, драйвера на принтера и качеството на мастилото. Въпреки това, основната спецификация при принтерите е DPI (dots per inch). Показва как точно принтера може да репликира пикселите на изображението.

Можете да намерите мастилено-струйни принтери от 600 х 600 DPI до 4800 х 4800 DPI.

 1. Скорост на печат.

Ако печатате много, особено документи с десетки страници, скоростта на печат, ще бъде важен фактор при вземане на решение.

Скоростта на печат се измерва в страници на минута (PPM). Принтерът ще има различни скорости на PPM за страници с текст и страници с изображения. Когато разглеждате характеристиките на даден модел принтер, обикновено виждате само една стойност за PPM. Тя се отнася за броя страници с текст, които принтера може да произведе в рамките на една минута.

 1. Безжично свързване.

Друга важна характеристика при избор на принтер е вида на свързаност. Задайте си два въпроса:

 • Откъде ще отпечатвате?
 • От кои устройства ще отпечатвате?

Всички принтери на пазара предлагат жична свързаност. Те могат да се свързват с компютъра чрез USB порт.

Някои модели обаче предлагат и Wi-Fi свързаност и Bluetooth връзка. Ще срещнете и модели, които поддържат Google Cloud Print и Apple AirPrint. Bluetooth е чудесна връзка за печат от локални мобилни устройства, докато Wi-Fi и облачната поддръжка ви позволяват да отпечатвате документи отдалечено, дори когато сте извън дома или офиса.

 1. Допълнителни функции.

Принтерите правят повече, отколкото да печатат. Устройствата „всичко в едно“ могат да копират, сканират и дори да изпращат факсове (да, някои хора все още ги използват).

Някои производители предлагат и допълнителни функции, като например специални режими за отпечатване на снимки и уеб приложения.

 1. Формат на хартията.

Не всички принтери могат да приемат различен формат хартия. Както и скенерите не побират всеки формат на хартията. Широко разпространени са принтерите работещи с формат А4.

 1. Компактен, преносим или настолен.

Принтерите се предлагат с различни форми и размери. Ако търсите принтер, който да не заема много място, се предлагат компактни версии. Разбира се тук, трябва да жертвате скенера и функционалността на копирната машина.

От друга страна, някои устройства са значително по-големи. Обикновено те са насочени към бизнес среди, осигурявайки надеждност и ефективност при извършване на ежедневните задачи.

Кой е най-добрия принтер за вас?

Има твърде много променливи, за да назовем конкретен от горе изброените. Необходимо е да прецените плюсовете и минусите на моделите, спрямо изброените до тук функции и характеристики.

Реклами