7 предупредителни знака, че е време да смените стария си компютър

лаптопи

Кога трябва да си купите нов компютър?

Ще ви запознаем със седем признака показващи, че е време да смените стария си компютър:

  1. Не можете да инсталиране най-новата операционна система.

В миналото, нови версии на операционните системи не бяха голям приоритет за много потребители. Нови версии се появяваха на 3 или 4 години, трябваше да си плащате, за да ги инсталират и поради тази причина много потребители често се придържаха към инсталираната операционна система, с която са закупили компютъра си.

Точно поради тази причина, Windows XP вече е отживелица.

Apple вече е добре установена в една програма за ежегодни, безплатни ъпдейти на OS X, докато Microsoft се опитват да достигнат до това. Windows 8.1 е част от прехода към по-чести актуализации, а Windows 10 ще завърши процеса.

windows 10 requirements

В резултат, ъпдейтите на операционната система са по-важни и желани от всякога. Всяка година, вие ще получавате актуализация, която поправя грешки и добавя функционалност.

requirements

Но с всяка актуализация вероятно ще има увеличаване на минималните хардуерни изисквания, необходими да я стартирате. Рано или късно вашия компютър няма да е в състояние да се справи с това.

  1. Не може да работите с най-новите приложения и игри.

Всеки знае, че геймърския комптър е скъпа инвестиция. Няма значение колко изпитан и издържлив във времето е вашия компютър, винаги ще е необходимо да се обнови нещо.

Дискети

Но не само новоизлезлите игри, ще тестват остаряването на компютъра. Професионалните приложения като Photoshop имат относително скромни минимални спецификации и се нуждаят от много повече, за да се постигне прилично ниво на производителност. (Например, 2GB е обявената минимална RAM, но Adobe препоръчва 8GB.)

Приложения като новия браузър Edge на Microsoft, изискват компютъра да работи с Windows 10. За да се възползвате от 4К резолюцията например, ви е необходим компютър способен да я възпроизведе.

  1. Бавен е.

Трудно е да се дефинира термина “бевен”, но ще разберете какво означава по поведението на вашия компютър: зацикля когато имате няколко отворени подпрозореца на браузъра си или дори може да въведете цяло изречение, преди една единствена дума да се появи на дисплея.

Някои от тези проблеми могат да бъдат решени, чрез почистване на компютъра. Но софтуерните решения за хардуерните проблеми, са само моментно облекчение за вашата работа.

  1. Не можете да свържете компютъра си към други устройства.

Не всички нови устройства, могат да бъдат свързани към по-старите компютри.

usb тип c

Вашия нов 4К монитор. Бързия 802.11ас рутер. Устройства с USB-C конектор. Временни решения като използването на по-ниски резолюции и  по-ниски скорости няма да ви позволят да разгърнете пълния потенциал на новите устройства.

  1. Не ви е достатъчен капацитета на вашия хард диск.

Не ви е достатъчен капацитета на твърдия ви диск, след отваряне на няколко приложения, вашата RAM памет е запълнена, а процесора ви достига до 80%, това е знак, че компютъра ви е достигнал своите граници на възможност.

заета ram памет

Можете да си купите нов твърд диск с по-голям капацитет или да добавите още RAM памет, ако компютъра ви позволява, но това съвсем няма да реши основните проблеми.

  1. Шумен е.

С течение на времето, компютъра става по-шумен. Това може да се дължи на вентилатора на охлаждането, а в някои случаи и на твърдия диска. Компания като Datacenter, за възстановяване на данни е предоставила колекция от звуци, които могат да ви насочат към откриване на ваш евентуален проблем.

звук на твърд диск

Шумът от вентилатора, може да се дължи на износване или прегряване на даден компонент.

  1. Може да прекарвате повече време в поправяне, отколкото в използване на компютъра си.

стар монитор

Приложенията спират да работят без причина. Wi-Fi връзката непрекъснато прекъсва. Зловредния софтуер се появява непрекъснато. Системата забива. Дори можете да получите син екран на Windows.

син екран при windows 8

Реклами