7 неща, които трябва да знаете за външните графични карти

лаптоп с външна видео карта

Външните графични карти (eGPUs) са чудесен избор. Можете да получите качествени десктоп графики на преносим компютър, което означава, че се нуждаете от преносим компютър и високо ниво игри.

Но дали са сравними с вътрешните графични карти? Струва ли си да похарчите не малко пари? Каква ефективност бихте получили? За съжаление, очакванията и резултатите може да се различават с външните графични карти.

  1. Как работят външните графични карти?

В повечето случаи, ще видите външна графична карта, свързана към док станция. Докинг станцията на графичния процесор има PCIe порт за графичната карта и обикновено се използва или Thunderbolt или USB-C кабел за свързване към компютър. Използването на докинг станция е толкова просто колкото инсталирането на картата, инсталиране на някои драйвери, рестартиране и може би настройка на някакъв софтуер.

лаптоп и eGPU

След като приключите с настройките, компютъра ви насочва графичните заявки към външния графичен процесор вместо към вътрешния такъв. Това ще ви донесе по-добра графична производителност, тъй като преносимите компютри обикновено нямат висока графична мощност на обработка.

Използвайки по-голяма, по-мощна графична карта получавате по-добра графична производителност. Може би дори достатъчно, за да играете игри с интензивна графика. Звучи страхотно, нали?

  1. Външната производителност не се натрупва.

За съжаление, използването на външен графичен процесор не ви дава същата производителност, каквато би ви дала една вътрешна графична карта. Колко ефективност губите? 10-15 процента! Тази стойност не е голяма, особено с голямата мощност на някои от графичните карти от висок клас, които можете да си купите днес.

Но все пак си струва да се знае. Ако искате да играете най-новите игри на най-високи настройки, външната графична карта не е за вас.

Това не означава, че външната графична карта няма да подобри производителността на вашия лаптоп. Определено ще го направи. Но резултатите може да не са толкова, колкото очаквате.

Защо не? Предимно защото преносимите компютри не са настроени да се справят с толкова голяма мощност. PCIe порта може да прехвърли голямо количество данни много бързо и дори най-новия Thunderbolt или USB-C порт няма да могат да прехвърлят същото количество данни.

Процесорите на преносимите компютри не са проектирани да обработват данни от външни мощни графични карти. Можете да забележите разликата особено, ако имате по-бавен или по-стар процесор.

  1. Докинг станциите за външни графични процесори са скъпи.

Цената на една дънна платка с PCIe порт е сравнително приемлива, за разлика от цената на една докинг станция за външен графичен процесор.

Някои докинг станции са съвместими само с определени марки лаптопи. Важно е да отбележим, че много от тях, които не са сертифицирани да работят с конкретни докинг станции, всъщност ще работят. Но това може да отнеме известно време и е възможно да има повече разходи, свързани с производителността.

  1. Проучването е важно.

Външните GPU кутии се предлагат с голямо разнообразие от съвместими и функционални възможности. Например, OWC Mercury Helios 3 побира карти до 7.75″. Akitio Node побира карти с по-малка дължина. Alienware Graphics Amplifier не разполага с никакви USB или Thunderbolt портове, като използва собствен конектор. HP Accelerator Omen разполага със SATA порт за свързване на твърди дискове (HDD) или твърдотелни дискове (SSD).

И всеки от тях има специфични изисквания за съвместимост. Както вече споменахме, Alienware Graphics Amplifier ще работи с лаптопи Alienware. Razer Core работи само с Thunderbolt 3 устройства. За ASUS XG Station 2 е много неясно относно кои не-ASUS продукти ще работят.

Накратко, ако искате външен графичен процесор, трябва да отделите известно време за проучване, за да сте сигурни, че ще работи. За щастие има много хора, които се интересуват от външни GPU, така че много от комбинациите са тествани.

  1. Ще получите по-добра графична производителност.

Въпреки тези недостатъци, eGPUs работят. Ще получите по-добро графично представяне от лаптопа си и ще можете да играете игри или да стартирате приложения, които не са работили до сега. Има изобилие от показатели, показващи че eGPU осигуряват огромен тласък в графичната мощ, особено в MacBooks.

Трудно е да се каже колко голям ще е тласъка или дали ще ви е лесно да се справите с настройките. Но ако вашия лаптоп не може да стартира игри и  искате да го направите, това е осъществимо решение.

  1. Вероятно eGPU ще се подобри.

Проблемът с Thunderbolt/USB трафика, ще бъде трудно преодолян скоро. Но хардуерът и софтуерът вероятно ще продължават да се подобряват в тази област.

Много потребители се интересуват от eGPU, а производителите на хардуер се стремят да задоволят нуждите им. Така че има производителите са стимулирани да продължават да подобряват тази технология.

  1. Има няколко добри опции.

Ако след като сте прочели всичко по-горе и все пак искате да вземете eGPU, имате няколко опции.

ASUS ROG XG Station 2

Това устройство има почти всичко, от което се нуждаете. То работи и с NVIDIA и с AMD карти. Има четири USB 3.0 конектора, USB Type B конектор и Thunderbolt 3, както и ethernet порт.

ASUS ROG XG Station 2 разполага и с голямо захранване, както и възможности за карти с големи охладители и някои светлинни ефекти. За съжаление, ще ви струва еквивалента Chromebook от висок клас.

PowerColor Devil Box

devil box

Ако искате да спестите пари, Devil Box е добър избор. Устройството не предлага толкова функции, колкото XG Station, но ще разполагате с Thunderbolt 3, ethernet и SATA портове.

PowerColor изброява Razer Blade Stealth и Intel NUC като съвместими, но потребителите на други системи са използвали тази кутия за добър ефект.

Akitio Node

Най-достъпния вариант на широко съвместимите eGPU, Node със сигурност ще бъде популярен вариант. Thunderbolt 3, капацитет с пълна дължина и двойна ширина, както и допълнителни пинове за захранване ви позволяват да стартирате графични карти от висок клас. Не осигурява толкова мощност, колкото другите предложения, но ще е достатъчно за повечето приложения.

Цялата тази информация, трябва да ви даде добра представа за това, което получавате, ако искате да инвестирате във външен графичен процесор. В крайна сметка, ако решите да вложите парите в асемблиране на мощен компютър, може да е по-добра инвестиция.

Реклами