5 съвета, как да получите най-доброто от Steam

програма steam

Ако сте компютърен геймър, със сигурност сте запознати с Steam на Valve и го използвате редовно. Steam включва множество функции, които може да не забележите, ако просто го използвате за инсталиране и стартиране на игри.

Тези съвети, ще ви помогнат да се възползвате от SSD за по-бързо зареждане на играта, да сърфирате в интернет в рамките на играта, сваляне на игри от разстояние, създаване на резервни копия на вашите игри и използване на защитни функции.

Преместване на гейминг папки

Steam съхранява всички ваши инсталирани игри във вашата Steam директория. Това обикновено е добре, но понякога не е оптимално – например, един от твърдите ви дискове, може да е запълнен или може да искате да съхраните игра на по-малък твърдотелен диск (SSD), за да се възползвате от бързото време за зареждане. Може да направите това със стандартни команди на Windows, но Steam Mover прави това автоматично. Използвайки Steam Mover, лесно можете да преместите инсталирана игра на друго място на вашата система. Steam Mover създава точка на съединение в директорията на Steam, така изглежда, че играта все още се намира в папката на Steam.

Steam Mover дори може да ви покаже командите, така че може да ги ползвате – ако наистина искате. Този инструмент, трябва да работи с други папки на вашата система, не само Steam игри.

преместване в steam

Използвайте Steam Overlay

Натиснете Shift+Tab, докато играете Steam игра, за да разкриете Steam Overlay. Така можете да говорите с вашите Steam приятели, лесно снимате, виждате и качвате снимки – или дори да заредите уеб браузъра без да излизате от играта.

web brouser - steam

Ако не виждате Overlay, отворете настройките на Steam (кликнете върху Steam менюто и изберете Settings), изберете In-Game и разрешете Enable Steam Community In-Game. Overlay може да бъде забранена – десен бутон върху игра от вашата Steam библиотека, избирате Properties и проверявате дали е избрано Enable Steam Community In-Game. Имайте предвид, че Overlay не работи правилно с по-старите игри.

Сваляне на игри от разстояние

Ако оставите Steam включен на геймърския ви компютър, може да започнете да сваляте игри от уеб браузъра (или Steam приложение за Android или iOS). За да започнете дистанционно изтегляне от вашия уеб браузър, отворете сайта на Steam Community, влезте с вашия Steam акаунт, разгледайте списъка с игри и кликнете върху един от бутоните за сваляне.

игри в steam

Създаване на резервни копия на играта

Можете лесно да създадете резервно копие на една или повече игри, като кликнете върху Steam менюто, избирате Backup and Restore Games и избирате Backup текущо инсталирани игри. Изберете игрите, на които искате да направите резервно копие и изберете мястото за вашия архивен файл, като например външен твърд диск. Може да използвате Restore, за да възстановите предишното резервно копие.

резервни копия на игрите в steam

Има и друг начин за създаване на резервно копие на вашата игра или да прехвърлите игрите на нов компютър. Просто копирате цялата си Steam директория. За разлика от много програми, Steam няма липсващи настройки на системния регистър, ако прехвърлите папка между два компютъра – можете просто да копирате Steam директорията и да стартирате Steam.exe, без да се налага да инсталирате Steam.

преместване на папка

Активиране на Steam Guard

Steam Guard не е активиран по подразбиране, но е добра идея да проверите дали е активиран. Когато влезете в Steam от нов компютър, Steam Guard ще ви изпрати кода на имейл. Ще имате нужда от този код, за да влезете в Steam. Това ви защитава, в случай, че някой друг иска да използва вашия Steam акаунт.

въвеждане на код в steam

За да се уверите, че е активирана, кликнете върху Steam менюто, изберете Settings и погледнете за Security Status раздела.

защита на steam

Реклами