5 неща, които трябва да знаете преди да си купите видео карта

видеокарти

Когато става въпрос за обновяване на вашия компютър, подмяната на видео картата е основна инвестиция – особено ако играете игри или редактирате видео файлове. Реалистичните 3D графики и напредналото видео рендиране, не са евтини.

Поради тази причина, купуването на видео карта не е прост процес. Ако знаете тези пет неща преди да си купите видео карта, вие ще знаете всичко необходимо за вземане на правилно решение.

  1. Производителността е скъпа.

Ако искате голяма производителност, ще трябва да заплатите по-висока цена. Най-високо производителните карти са скъпи. Може да платите 600, 800 и дори 1000 долара за видео карта от висок клас.

Разбира се, не е необходимо да платите толкова за висока производителност, защото има нещо наречено намаляваща възвръщаемост.

gtx titan x hybrid gaming

Кога започва намаляващата възвръщаемост? Някои хора казват, че започва някъде около 500 долара. Ако изхарчите много над тази сума, подобрените характеристики не са много по-добри, но получавате повече, ако играете игри на изключително високи резолюции или използвате няколко монитора.

По-голямата част, среден клас – графични карти в диапазона 200 долара – са повече от достатъчни за средния потребител.

  1. Определете вашите нужди преди да закупите видео карта.

Веднъж започнали да избирате видео карта, може да бъде лесно да се хванете от номера на модела, патентованите технологии, процесорните ядра, както и големия брой различни данни идващи с всяка видео карта.

Всъщност, тези неща не са толкова полезни за повечето хора. Това, което има значение е какво ще правите и кои спецификации, ще ви помогнат при избора.

system requirements

Например, искате ли да сте в състояние да играете Fallout 4? Или искате да прекарвате много време с Civilization: Beyond Earth? Погледнете графичните изисквания на игрите, които мислите, че ще играете. Използвайте това като база.

Помислете и за бюджета си. Вероятно, ще се наложи да коригирате първоначалния си бюджет, но е хубаво да знаете колко искате да похарчите.

passmark на видеокарти

След като вече имате представа от каква видео карта се нуждаете и бюджета, който можете да отделите, може да погледнете различни бенчмарк тестове, за да видите как се представят отделните видеокарти. Може да погледнете и гейминг тестове, за да видите как се представя избраната видео карта от вас при игри, които искате да играете.

  1. RAM паметта е основен приоритет

Както вече споменахме, всяка видео карта има статистически данни, които са трудни за разбиране от не толкова напреднали потребители. Вие може да игнорирате някои от тях и да се съсредоточите върху няколко.

Една от най-важните е RAM. Това е отделна от вашата системна RAM памет и се използва за операции свързани с графичната карта. Очевидно е, че колкото повече RAM има вашата видео карта, толкова повече изчисления ще прави и ще бъде в състояние да показва по-добри графики.

скорост на gddr3 и gddr5

Още по-важно от размера на RAM е вида RAM. DDR3 RAM се използва за високо производителни карти, но технологията е преминала отвъд това. Най-добрия тип RAM е GDDR5, например както можете да видите при GeForce GTX 750Ti или при Radeon NITRO R9 380.

По същество, разликата между GDDR3 и GDDR5 е пропускателната способност на паметта – повече информация може да премине през видео картите с по-новата RAM технология.

  1. Референтни срещу нереферентни охлаждания.

Ако не сте любител на видеокартите, най-вероятно никога не сте чували за „референтни” и „нереферентни” охлаждания. Преди да обясним разликата, трябва да разберете как се продават видеокартите.

Производители, като AMD и Nvidia, правят действителните карти и ги продават директно на потребителите, но те също ги продават и на други фирми, които правят модификации и продават свои собствени версии. Картите продавани директно от производителя, се наричат „референтни”, докато модификациите ги правят „нереферентни”.

референтни и нереферентни видеокарти

И един аспект, който често е модифициран това е системата за охлаждане. Референтните охлаждащи системи имат един вентилатор от едната страна, който извежда горещия въздух през задната страна на компютърната кутия.

Нереферентните охлаждащи системи е по-вероятно да имат два или три вентилатора, монтирани така, че да извеждат горещия въздух директно от видеокартата и от компютърната кутия. Това означава, че ще има повече напрежение на охлаждащата система, за да се  предотврати прегряване, но нереферентните охладители са склонни да бъдат по-тихи и по-ефективни.

За да изберете между двата вида охлаждане, може да искате да наблюдавате температурата на процесора, докато играете. Ако достигне до 55 градуса по Целзий, вие ще искате горещият въздух да излезе през задната част на компютърната кутия, но ако имате солидна охладителна система с нереферентен охладител, ще получите по-тиха работа на видеокартата.

  1. Винаги проверявайте за съвместимост.

С всяка графична карта, винаги има потенциален проблем за съвместимостта. Общите въпроси включват неща като източник на захранване (Има ли нужда от PCIe входове? От колко ампера се нуждае? Колко мощност консумира под товар?) и размера на самата карта (Ще се побере ли в компютърната ви кутия?).

Съвет: Вашата дънна платка, ще се нуждае от PCIe слот и ще трябва да измерите разстоянието от този слот до всички компоненти, които биха могли да попречат на разположението на видеокартата. Сравнете измереното с дължината и ширината на видеокартата и се уверете, че ще имате свободно място около нея.

nvidia geforce 7950 gx2

Ще ви е необходимо да разберете дали картата ще се нуждае от външен източник на захранване. Някои по-нисък клас видеокарти получават достатъчно захранване от PCIe слота на дънната платка. Ако тя се нуждае от повече енергия, вашето захранване ще се нуждае от подходящи кабели.

Направете свое собствено проучване

Ако знаете да използвате всеки един от изброените по-горе фактори, няма да имате проблем с намирането на подходящата видеокарта за вас. Може да почерпите информация от форуми, където се разискват мнения за производителността на  видеокартата, която сте си избрали. Може да погледнете и бенчмарк сайтове. Преценете колко сте готови да платите.

Реклами