4 мита за LCD мониторите, които са остарели и грешни

lcd или led монитор
  1. „IPS е правилния избор, всичко останало не става”

Най-честия съвет при покупка на монитор, който ще чуете е да се спрете на IPS дисплей и напълно да игнорирате TN дисплеите. Има известна истина в това, но не следвайте правилото сляпо.

IPS (In-Plane Switching) и TN (Twisted Nematic) са два типа технологии при дисплеите. Като цяло, един IPS панел показва по-точно цветовете от TN и предлага по-широки ъгли на видимост. Докато TN има по-високи скорости на опресняване и време за реакция.

За професионалните геймъри, TN матрицата е най-добрия избор.

Но както осем ядрения не винаги е по-добър от четири ядрения, IPS не винаги е по-добра от TN.

lg монитор

Ако сравните два монитора на една и съща цена – един с TN и друг с IPS матрица – този с IPS матрицата най-вероятно ще ви впечатли. Но ако ги поставите един до друг, най-вероятно няма да забележите разлика в изображението.

Това е една от причините, поради които не трябва да купувате по-евтини IPS матрици. Казано по-просто, един IPS с лош процесор на изображението е по-лошия избор от TN с добър графичен процесор.

Ако избирате между два монитора с едни и същи спецификации по отношение на свързващи портове и функции и единия от тях е IPS, а другия TN, тогава има смисъл да си купите IPS монитор.

  1. „LED е по-добър от LCD”

Обяснили сме разликата между LED и LCD дисплеите в подробности, но повечето хора продължават да препоръчват LED мониторите пред LCD, твърдейки, че те предлагат по-добра яснота.

Типичните LCD монитори използват технология за подсветката, наречена CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp), докато LED мониторите използват Light Emitting Diodes. И LED и CCFL са технически LCD монитори, но търговците са разграничили LED в техен собствен клас.

монитори

LED подсветката се предлага в два вида: edge-lit (има диоди само по ръбовете на матрицата) и full-array (диодите са разположени по цялото протежение на матрицата). Full-array е скъпия тип LED и предлага всички предимства на LED технологиите. Edge-lit от друга страна, е това, което най-често компютърните монитори използват. Предлагат намалено потребление на енергия (в сравнение със стандартните CCFL монитори).

Ако консумацията на енергия е важен фактор за вас, тогава има смисъл да си купите LED – но не очаквайте да получите по-добро качество на картината или по-ярки цветове.

  1. „Да стоите на ръка разстояние от екрана”

От дълго време, в блогове и ръководства препоръчват да сядате а ръка разстояние от монитора, като се твърди, че 50 – 60 см е идеалното разстояние. Дори Apple препоръчва разстояние от 45 до 60 см.

„Препоръките, които поставят максимален лимит за разстоянието от екрана за намаляване на напрежението в очите, между всички има нещо общо: нямат научна основа”, пише експертът Денис Анкръм.

на какво разстояние да седим от монитора

Хората имаме нещо наречено RPA (resting point of accommodation), която е на място, където очите естествено се фокусират, когато няма обект за фокусиране. Но RPA се променя с възрастта, осветлението и ъгъла на обекта.

  1. „Не купувайте монитори от неизвестни марки”

Докато марките имат значение при покупката на телевизор, това не е толкова вярно когато става въпрос за компютърен монитор. Всъщност, можете да получите наистина добри монитори от сравнително неизвестни марки.

Ако сте се спрели на марки като LG и Dell, тъй като са познати за вас, може да обърнете и внимание на марки като  AOC, Hazro, NEC и Eizo. Те обикновено са много по-евтини, в сравнение с други монитори, дори и от тези от среден клас, като Asus и ViewSonic.

монитори aoc

Друга причина, поради която да обърнете внимание на по-евтините монитори е свързана с гаранционното обслужване. Например, Dell и ASUS не биха ви заменили монитора, ако откриете един изгорял пиксел. И двете компании имат политика да изискват поне пет „лоши” пиксела.

Съветваме ви, преди да си закупите монитор, да прочетете всякаква информация – от ревюта на технически експерти до мнения на купувачи – особено клаузите за гаранция.

Реклами