3 начина да защитите вашето SSD устройство и да удължите експлоатационния му период

ssd

Много производители на компютри преминават от стандартните твърди дискове (HDD) към твърдотелните дискове (SSD), които са по-малки, по-бързи и нямат движещи се части, които могат да се повредят. Но SSD дисковете имат свои собствени проблеми, за които трябва да вземете няколко предпазни мерки.

Но преди да започнем с предпазните мерки, ще поговорим малко за SSD и как те работят.

SSD дисковете са форма на флаш-базирано съхранение, което означава, че нямат движещи се части – записа и изтриването на данни става по електронен път.

За щастие, модерните технологии правят така, че може да запишете голямо количество информация на SSD, преди да започнете да се тревожите за влошената работа на устройството.

ssd платка

В действителност, Tech Report публикува резултати от експеримент, в края на миналата година, който показва колко много информация може да запишете на SSD и резултатите са поразителни.

Няколко от устройствата записват над два петабайта данни без проблеми. Това е абсолютно голямо количество данни. Така, че редуцирането на броя на четене/запис циклите на вашия SSD диск, ще удължи живота му.

В действителност, най-общо казано, вие ще получите по-дълъг експлоатационен период от SSD, отколкото от един твърд диск. Има няколко неща, които можете да направите, за да удължите експлоатационни период на един SSD диск.

  1. Избягвайте екстремни температури.

SSD дисковете са по-устойчиви, отколкото твърдите дискове, когато става въпрос за ниски и високи температури.

Например, HyperX 3K MLC SSD има диапазон на работната температура от 0ᵒ до 70ᵒ C, докато Western Digital Black HDD има обхват от 5ᵒ до 55ᵒ C. Приемливи температури на съхранение за HyperX са -40ᵒ до 85ᵒ C, докато WD Black  може да се справи с температури от -40ᵒ до 70ᵒ C.

ssd kingston hyperx

Това ще важи, дори когато SSD се борят с екстремни температури, особено през продължителни периоди от време. Оставянето на SSD за съхранение на места с високи летни температури/ниски зимни температури, няма да окаже благоприятно въздействие върху дълголетието на устройството.

Големите колебания в температурата са трудни за електрониката така, че свеждането им до минимум ще помогне.

Докато повечето хора, които използват SSD дискове в ежедневната си работа и не е нужно да се притесняват за това, бизнес потребителите или хората, които съхраняват голям обем от информация за дълъг период от време (например фотографи, дизайнери), за тях може да е притеснително: SSD, което е изложено на високи температури и се съхранява без да бъде захранвано, това може да намали възможностите за съхранение на данни.

  1. Избягвайте прекъсване на електрозахранването.

Прекъсванията на електрозахранването могат да причинят повреди на почти всяка част на компютърното оборудване и SSD дисковете не са изключение. Ако възникнат прекъсвания по време на запис, може да загубите данните, които сте искали да запишете (в най-добрия случай) или да се повреди самото устройство (в най-лошия случай).

Бяха публикувани четири резултата от проучвания през 2013г, които показват, че голяма загуба на данни може да възникне след прекъсване на захранването.

загуба на информация

Как може да предотвратите прекъсването на електрозахранването към вашия SSD диск? Непрекъсваемото захранване (UPS) е най-простото и лесно решение. UPS е като стабилизатор на напрежение с голяма батерия, в който можете да включите вашите устройства. Ако има прекъсвания на електрозахранването, батерията ще осигури достатъчно мощност, за да съхраните данните си и да изключите компютъра си.

Токовите удари потенциално биха могли да навредят на вашия диск, така че защитата от пренапрежение, никога не е излишна.

  1. Запазете пространството отворено.

Въпреки, че четене/запис циклите рядко ще предизвикат проблеми с вашите устройства, има някои неща, които можете да направите, за да се уверите, че те не го правят. Един важен момент е да запазите голяма част от вашето устройство като отворена.

свободно пространство в ssd

Причината за това е свързана с технология, наречена „wear leveling”, която основно предизвиква компютъра ви да записва еднакво често на всички свободни пространства на вашия SSD диск. Това запазва клетките за съхранение на вашето SSD от износване.

Има една подробност: „wear leveling” може да се използва само върху клетки, които са отворени. Ако една клетка в устройството се използва за дългосрочно съхранение, диска е принуден да използва повторно други клетки, когато се нуждае от повече пространство, което увеличава циклите на четене/запис на тези клетки.

Защитете вашето SSD за оптимална производителност.

Ако вашето SSD е надеждно защитено и се поддържа с подходящи инструменти, можете да очаквате голяма производителност за дълго време. Но екстремните температури, токовите удари и запълването на устройството може да предизвика проблеми.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ МЕЖДУ HDD, SSD И SSHD?
Реклами