3 причини, поради които производителността на USB Wi-Fi адаптера е ниска

Wi-Fi адаптер

Донгъла е малко устройство, обикновено във формата на USB флаш устройство, което осигурява допълнителна функционалност. Безжичен хардуер, наричан още Wi-Fi адаптер, което предоставя Wi-Fi възможности на устройство, което е неспособно да работи с Wi-Fi, като например настолен компютър без безжична мрежова карта.

Донгълите обикновено са полезни, защото лесно могат да се преместят между отделните устройства, не заемат много място и допълнителната функционалност е удобна.

Но когато използвате безжичен хардуер, може да се сблъскате с някои проблеми – по-специално, лошите безжични скорости. Ето какво един безжичен донгъл може да ви предостави.

  1. Безжична интерференция.

Wi-Fi устройствата могат да комуникират, използвайки две различни честотни ленти: 2.4GHz по-старата и поддържана от повечето устройства, но по-бавна; и 5GHz честотна лента, която е по-нова и по-бърза, през последните няколко години.

Докато модерните безжични принтери обикновено поддържат и двете ленти, можете да използвате само 5GHz лента, само ако вашия рутер също предава на 5GHz. Ако рутера ви е еднобандов, тогава трябва да използвате само 2.4GHz честотната лента. Ето защо двубандовите рутери са от съществено значение.

Но защо 2.4GHz не е толкова добър избор? Тя е изключително ограничена. Разполагате с 11 канала, от които да избирате – и дори това е измамно, защото честотата на всеки канал се припокрива с честотата на съседните канали. Това означава, че каналите 1, 6 и 11 са единствените неприпокриващи се канали.

Припокриващите се канали не са добър избор, защото вълните на безжичните данни може да се припокриват, причинявайки загуба на пакети от данни. Повторното изпращане на пакети от данни отнема време и това може да доведе до спадане на скоростта на безжичната връзка. С много смущения, спада може да бъде значителен.

ширина на wi-fi каналите

Ако живеете в гъсто населена сграда, това означава, че има стотици устройства около вас, които предават Wi-Fi данни. Дори ако използвате неприпокриващ се канал, предаването на един и същ канал може да повлияе. Wi-Fi адаптера работещ на 2.4GHz  просто няма шанс да се представи добре.

Ако трябва да използвате 2.4GHz, уверете се, че използвате по-новия N стандарт, вместо „наследен” или „смесен” стандарт, който е ограничен до 7MB/sec за обратна съвместимост.

Най-доброто решение? Използвайте 5GHz честотна лента. Това означава, че ще трябва да си закупите нов двубандов рутер, ако текущия ви не поддържа 5GHz честотна лента. Ще ви е необходим и Wi-Fi адаптер, който също трябва да поддържа тази честотна лента. За щастие, 5GHz честотна лента има 23 непропорционални канала, а много устройства все още не я поддържат.

  1. Вътрешна антена.

Безжичните адаптери се предлагат в две форми: с вътрешна антена и с външна антена.

Донгълите с вътрешна антена се предпочитат от повечето потребители, защото са малки и не заемат много място.

usb wi-fi адаптер

Докато вътрешните антени са изминали дълъг път и вече не създават проблеми, външните антени обикновено осигуряват по-добра производителност. Външните антени често предоставят по-голямо увеличение на сигнала и следователно по-добро приемане. Може да ги насочите към рутера за още по-добро приемане.

Най-доброто решение? Надстройте до хардуер с външна антена. За да бъдем честни, няма нищо лошо при използването на донгъли с вътрешна антена. Но няма да получите пълна скорост на Wi-Fi. Донгъла с външна антена може да е по-обемист, но често е по-ефективна опция.

  1. Хардуерни затруднения.

Има поне три спецификации, на които да обърнете внимание.

Първо, спецификациите на устройството. Донгъл, означен като 600Mbps вероятно не поддържа толкова голяма пропускателна способност. Вместо това, може да поддържа 150Mbps при 2.4GHz и 450Mbps при 5GHz, общо 600Mbps когато използвате и двете ленти.

wi-fi адаптер с външна антена

Второ, USB портът, който използвате. USB 2.0 порта има теоретична максимална скорост от 480Mbps, но поради неефективността на протокола и неефективността на хардуера практичната максимална скорост е по-близка до 320Mbps. Ако искате по-голяма производителност на данните, уверете се, че сте включили донгъла в USB 3.0 порта, който има теоретична максимална скорост от 5Gbps.

Трето, максималната скорост на интернет. Ако използвате 25Mbps/5Mbps, тогава комбинацията от рутер и донгъл няма да ви донесе по-бързи скорости. И повечето доставчици на интернет услуги всъщност не осигуряват 100% от пълната скорост на вашия план, така че може да се наложи да минете към друг план.

Други начини за увеличаване на Wi-Fi производителността

Ако проблемите ви се дължат на разстоянието, като например рутера, който е разположен в другия край на къщата ви, трябва да обмислите за увеличаване на безжичния обхват чрез Wi-Fi разширител или Powerline адаптер.

Реклами