10 мрежови термина, които вероятно не знаете

мрежови термини

Новите технологии постоянно се появяват на пазара и ако не следите непрекъснато хардуерните и софтуерни новини, можете да срещнете много непознати термини, които не знаете какво означават.

Ще разгледаме 10 термина, ще ви разясним какво точно означават и къде можете да ги срещнете.

WLAN

Wireless Local Area Network свързва безжично две или повече устройства. WLAN обикновено функционира в рамките на ограничена площ, осигуряваща връзка на тези устройства в нейните граници. Всяко устройство, което е извън тази зона на покритие, ще загуби връзка с мрежата.

WLAN мрежа

Вие най-вероятно работите с WLAN в собствения си дом, като използвате рутер за осигуряване на безжичен пренос на данни между устройствата.

WPAN

Wireless Personal Area Network описва мрежа използваща комуникации между устройства. Използвайки Bluetooth мишка, слушалки, мишка и клавиатура, вие използвате WPAN.

светлинен индикатор и лого на bluetooth

WPAN  описва комуникацията между устройства в непосредствена близост, но може да се отнася и до устройства в по-широк обхват, т.е. свързани чрез Wireless Local Area Network.

Protocols – IPv4 and IPv6

Интернет използва набор от стандартизирани протоколи, които позволяват комуникацията в мрежата. IP (Internet protocol) пакетът е известен като TCP/IP, което е съкращение за Transmission Control Protocol/Internet Protocol.

ip

Първата основна версия на TCP/IP е  Internet Protocol Version 4 (IPv4). Неговият наследник е Internet Protocol Version 6 (IPv6), макар че и двата протокола са в употреба.

Ние използваме двата протокола за дефиниране на преноса на данни през интернет. Те също така определят броя на наличните  Internet Protocol (IP) адреси налични за употреба във всеки един момент. Например, може да сте виждали IP адрес, който изглежда така:

192.19.254.1

Тази поредица от числа се отнася до определено място в интернет. Всеки сайт, рутер и устройство свързано към интернет имат зададен конкретен IP. IPv4 ограничава броя на наличните IP адреси до 4,294,967,296. Още през февруари 2011, IPv4 адресите се изчерпаха. Това е така, защото IPv4 адресите са проектирани като 32-битови цели числа, ограничаващи наличния брой адреси.

ipv4 адрес

Стандартът IPv6 започна да се справя с този проблем, използвайки 128-битови шестнадесетични IP адреси, осигуряващи 3,400,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 адресно пространство за интернет. Един IPv6 IP адрес изглежда по различен начин, съпоставен с IPv4:

4532:1cb8:75a3:4942:1771:9e2c:1350:8331

Докато IPv6 е осигурил необходимото IP адресно разширение необходимо за бързо разширяващия се интернет, този стандарт не е съвместим с  IPv4. Това означава, че по същество IPv6 работи на паралелна мрежа. Въпреки това, съществуват редица IP входове за предаване, които са в експлоатация, така че не трябва да забележите разликата.

ipv6 адрес

NAT

Network Address Translation най-често се използва от рутери за споделяне на единичен IP адрес през различни устройства.

Ако имате безжичен рутер у дома си, той вероятно използва NAT, за да даде възможност на всяко едно ваше свързано устройство достъп до интернет през единичен вход.

От друга страна, вашия рутер има само един IP адрес. Вашия рутер може да възложи индивидуални IP адреси на устройствата във вашата домашна мрежа, създавайки Local Area Network.

Gateway

Gateway се отнася до устройство във вашата мрежа, което дава възможност на трафика свободно да преминава от една мрежа към друга. Вашият рутер работи като шлюз (gateway), позволяващ данните да маршрутизират ефективно от интернет към вашите свързани устройства.

Packet

Packet е най-често срещаната форма на информация пренасяна през интернет. Packet традиционно се състои от два типа данни: информационен контрол и потребителски данни.

структура на ipv4

Информационния контрол се отнася до данните на мрежата изискващи да доставят данните на потребителя.

Потребителските данни се отнасят до действителните данни, които ще бъдат прехвърляни, когато търсите уебсайт, кликвайки линк или прехвърляне на файлове.

P2P

Peer-to-Peer може да срещнете и като Р2Р. Тъй като редица от големите интернет доставчици искат да ограничат незаконния даунлоуд, P2P мрежите са изключително проверяващи.

p2p мрежи

Р2Р мрежата разделя задачите на отделните компютри, или пиъри, в разпределена мрежа. Това означава, че всеки компютър в мрежата предоставя част от своите ресурси, за да позволи разпределение на данните, без да изисква разпределителен център. Пиърите са и потребители и доставчици на мрежата, позволяващи Р2Р мрежите да са ангажирани с по-мощни дейности.

Р2Р е широко известна поради своята замесеност в мрежи за споделяне на файлове, от които някои споделени съдържания нарушават закона за авторското право. Въпреки това, Р2Р файлово споделяне е използвано и за много легални активности, като разпределението на задача позволяваща нисък ресурс на трансфер на данни или по-големи файлове. Много Linux дистрибуции използват Р2Р да поддържат експлоатационните разходи по-ниски, докато Bitcoin използва Р2Р да гарантира целостта на мрежата.

sajt

Други често използвани Р2Р мрежи са Skype и Spotify. И двете приложения използват комбинация от Р2Р мрежи и директен стрийминг, за да се намали натоварването на техните собствени ресурси, както и на потребителите.

Protocols – TLS/SSL – HTTPS

Transport Layer Security и неговия предшественик, Secure Sockets Layer формират важна част от поддържане сигурността на данните ви в интернет. Те са криптографски протоколи, които ви позволяват да споделяте чувствителни данни надеждно с редица уебсайтове, като например портали за онлайн банкиране, търговци на дребно и правителствени портали.

attack

TLS/SSL работят чрез наслояване на криптиране върху съществуващия  Hypertext Transfer Protocol (HTTP), който всички използваме, за да сърфираме в интернет.

DDoS

Терминът Distributed Denial of Service е включен във все повече и повече акценти, тъй като известни корпорации стават жертва на хакерски атаки.  Коледа, 2014, ще остане паметна за много геймъри, когато след включване на новия Xbox One или PS4 и свързване към интернет, онлайн ефективността беше ефективно блокирана от DDoS.

троянски кон

Denial of Service не винаги е опасена. Ако твърде много потребители се опитват да имат достъп до един и същ IP адрес, в един и същ момент, това може да претовари хост сървъра на уебсайта и достъпа до услугата да бъде отказан. Този умишлен отказ на услуги е обичайно явление.

Въпреки това, може да бъде използвана злонамерено от тези, които желаят целенасочено да направят услугата недостъпна. Това е мястото, където „разпределящия” аспект влиза в действие. Хакерът може да използва мрежа от компютри, за да залее единствен (или набор от) IP с искания, принуждавайки офлайн услугата.

Тези атаки обикновено са координирани и обикновено се използва мрежа от заразени компютри, наречени зомбита. Зомбитата са системи, които са били заразени с вирус или троянски кон, които позволяват на отдалечен потребител да контролират ресурсите на тази система. Зомбитата са по-известни като ботове и водят до термина ботнет – мрежа от заразени системи.

DNS

Domain Name System е как нашите компютри превеждат нашите редовни, ежедневни текстове в мрежови четими IP адреси. Когато напишете ts-computers.bg в адресната лента на браузъра и натиснете enter, компютъра ви се свързва със своя DNS сървър. DNS сървърът реагира със съответния IP адрес на ts-computers.bg, свързва се и ви отвежда до съдържанието.

сървъри

Можете да настроите вашия DNS сървър, да бъде различен от този по подразбиране, тъй като съществуват редица алтернативни DNS доставчици, като Google Public DNS или OpenDNS. В някои случаи, превключването към алтернативни DNS доставчици може да доведе до малки ползи със скоростта, когато се зареждат уеб страници или да се подобри надеждността с вашия интернет доставчик.

Реклами