Променете канала на вашия Wi-Fi рутер, за да оптимизирате сигнала

Wi-Fi

Ако живеете в жилищна сграда най-вероятно сте забелязали пасивно-агресивни идентификационни данни на мрежата, които използват вашите съседи – много вероятно е да сте имали проблеми с безжичните връзки. Ето едно бързо решение.

Разбира се, това не е единственото, което трябва да направите, за да си осигурите максимална скорост за вашата безжична мрежа. В тази статия ще ви покажем как да изберете правилния канал.

Забележка: Ако вашата безжична мрежа работи добре, не е препоръчително да променяте канала.

Избор на правилния Wi-Fi канал

Най-добрият избор за безплатно сканиране е WifiinfoView на Nirsoft, което не изисква инсталация. Просто отворете и стартирайте, за да разгледате кои мрежи кой канал използват.

Програма сканиране на мрежи WiFi Info View

Както можете да видите на снимката по-горе, много от мрежите използват канали 6 и 1, така че вероятно има смисъл да изберете друг канал за вашата мрежа, например канал 3.

Забележка: Ако имате повече от една активирана мрежова карта, уверете се, че в падащото меню  е избрана точно вашата.

Променете вашия безжичен канал

Ако използвате рутер на Linksys, ще трябва да намерите адреса на рутера си. Най-вероятно ще трябва да зададете http://192.168.1.1, но може и да е друг. Изписвате бърза команда Ipconfig в командния ред, за да проверите:

DOS

В моя случай адресът е различен (защото аз го промених), но това което търсите е Default Gateway за вашата безжична връзка, а след това запишете вашия Default Gateway в браузъра. Въведете паролата и се насочете към Wireless -> Basic Wireless Settings tab.

Моят рутер е двубандов (двулентов), но вашия рутер може да е еднобандов. В моя случай, съм задал 2.4GHz лента да се използва от Wireless-G, а 5GHz лента да се използва от Wireless-N. Тъй като нямам проблем с настройките на Wireless-N и съм ги оставил на auto:

Настройки на рутер

За моите Wireless-G устройства избрах канал 9, тъй като това е единствения канал, който не се използва от моите съседи (използват най-вече канали 1 и 6), въпреки че някои използват канал 11.

Канали 1, 6 и 11 са най-използваните и повечето рутери използват един от тях по подразбиране.

Настройка честотата на рутер

Забележка: Аз конфигурирах рутера си за 20MHz единствено на 2.4GHz Wireless-G лента, защото това е единствения начин, който ми позволява да избирам канала ръчно.

Ако използвате различен рутер, IP адресът ще бъде същия, но ще трябва да разберете как да промените безжичния канал. Обикновено е доста лесно.

Благодарим, че отделихте време да прочетете статията. Надяваме се, че сме били полезни. Споделяйте и коментирайте.

Прочетете за еднобандови и двубандови рутери.

Реклами