Лоши сектори: Причини за появата им и как да ги поправим

Твърд диск

Лош сектор на твърдия диск e сектор от пространството за съхранение, който изглежда е дефектен. Секторът няма да отговори на четене и запис.

Лоши сектори има както при традиционните магнитни дискове, така и при твърдотелните дискове (SSD). Има два вида лоши сектори – едните са причинени от физическа повреда и други, които са резултат от софтуерни грешки. Лошите сектори причинени от физическа повреда не могат да бъдат поправени, докато повредените от софтуерни грешки, могат да бъдат поправени.

Видове лоши сектори

Има два вида лоши сектори – често разделени на „физически” и „логически”.

Физически лош сектор е клъстер от съхранението на твърдия диск, който е физически повреден. Главата на твърдия диск може да е докоснала част от диска и да я е повредила, наслояването на прах може да е друга причина за повреда, клетка в твърдотелния диск може да се е износила или твърдия диск може да има друг дефект или проблем, които да са причина за физическата повреда. Този тип лош сектор не може да се поправи.

Логическия лош сектор е клъстер от съхранението на твърдия диск. Операционната система може да се опита да прочете данни от хард диска за този сектор и да открие, че кода за коригиране на грешка (ЕСС) не съответства на съдържанието на сектора, което предполага, че нещо не е наред. Те могат да бъдат маркирани като лоши сектори, но могат да бъдат ремонтирани. Инструментът Disk Chek на Windows също може да поправи тези сектори.

Причини за възникване на лоши сектори

Вашият хард диск може да пристигне  от производителя с лоши сектори. Съвременните техники за производство не са съвършени. Ето защо твърдотелните дискове често се доставят с дефектирали блокове.

При SSD, естественото износване ще доведе до лоши сектори, защото е записвана информация много пъти.

Лошите сектори при традиционния твърд диск могат да бъдат причинени от физически щети. Твърдия диск може да има производствена грешка, естествено износване, устройството може да е падало, може да е влязъл въздух в запечатаното пространство, а праха може да повреди задвижването – има много възможни причини.

Твърд диск

Причини за възникване на логически грешки

Логическите лоши сектори са причинени от софтуерни проблеми. Например, ако компютъра ви се изключи поради прекъсване на захранването или е изваден захранващия кабел , възможно е твърдия диск  да се изключи по време на запис на даден сектор. В някои случаи е възможно секторите на хард диска да съдържат информация, която не съответства на кода за корекция на грешки – тогава ще бъде маркиран като лош сектор. Вируси и друг зловреден софтуер, също могат да са причина за лош сектор.

Загуба на данни

Дори ако вашия твърд диск работи правилно е възможно лошия сектор да повреди част от вашата информация. Това е причина, поради която трябва да правите резервно копие на вашите данни.

Когато вашия компютър забележи лош сектор, той отбелязва този сектор като лош и го игнорира. Секторът ще бъде преразпределен, така че четенето и записването на този сектор ще отидат другаде. Това ще се появи като „reallocated sectors” в S.M.A.R.T. инструмента на твърдия диск. Ако сте имали важна информация на този сектор, може да я загубите.

Как да проверите за лоши сектори и да ги поправите?

Windows има вграден Disk Check инструмент, който може да сканира вашия твърд диск за лоши сектори, да ги маркира и да поправи логическите такива, за да ги направи отново използваеми. Ако Windows мисли, че има проблем на твърдия диск, той автоматично ще включи този инструмент, когато компютъра се стартира. Но вие можете да стартирате този инструмент ръчно, винаги когато искате.

Други операционни системи, включително Linux и OSX, също имат свои вградени инструменти за откриване на лоши сектори.

windows disk error hecking

Лошите сектори не са причина за паника. Винаги правете резервно копие на важната за вас информация.

Прочетете още:

Реклами