Как работи рутера?

рутер с 3 антени

Рутерите са важна част от технологията, които присъстват в почти всеки дом. Всъщност повечето потребители дори не осъзнават какво технически е рутера и с какво се различава от модема.

В тази статия, ще представим основните функции на рутера, за да разберете как работи устройството.

Какво прави рутера?

Рутерът свързва устройства в рамките на мрежа чрез препращане на пакети от данни между тях. Тези данни могат да се изпращат между устройствата или от устройствата към интернет. Рутерът прави това, като задава локален IP адрес на всяко от устройствата в мрежата. Това гарантира, че пакетите от данни достигат до правилното устройство, вместо да се губят в мрежата.

Представете си тези данни като куриерски пакет – той се нуждае от адрес за доставка, така че да достигне до правилния получател. Вашата локална компютърна мрежа е като крайградски път.

Ако информацията е ограничена, пакетът лесно може да се окаже в друга къща. По този начин рутера гарантира, че всяко местоположение (устройство) има уникален номер, така че пакетът да достигне правилния адрес.

Ако трябва да върнете данните на подателя или да изпратите свой собствен пакет, рутера изпълнява тази задача. Докато обработва всеки пакет поотделно, той прави това толкова бързо, като че ли всичко става мигновено, дори когато няколко устройства изпращат данни едновременно.

С какво рутера се различава от модема?

Тъй като днешните модеми са с вграден рутер, разграничаването между двата вида хардуер е трудно, за някои потребители. Но тези, които са използвали и двете устройства, знаят че имат различни функции.

Необходимо е да свържете модема си към интернет чрез интернет доставчик, но ако искате да свържете множество устройства, включително и модем, тогава се нуждаете от рутер (маршрутизатор). Рутера ви позволява да прехвърляте данни от от едно място на друго. Модемът е канал, който изпраща данни от и към интернет.

мрежа с модем

Необходим ви е модем, поради различните видове сигнали, използвани от компютрите в сравнение с интернет като цяло. Компютрите и мобилните устройства използват цифров сигнал, докато интернет работи на аналогов сигнал.

Модемът преобразува тези сигнали в правилния формат. От тук идва и името на устройството: модулатор и демодулатор. Това преобразуване на сигнала е основната функция на модема. Докато координирането на тези сигнали е задачата на рутера.

За какво се използва рутера и кога се нуждаете от него?

В самото начало на поява на интернет, един компютър в дадено домакинство се е нуждаел само от модем за свързване към интернет. Технически, ако искате да свържете само едно устройство, можете да използвате само модем. Въпреки, че от съображения за сигурност и бъдеща гъвкавост, рутера ще ви е най-полезен, дори само с едно устройство.

Но сега, когато всяко домакинство разполага с няколко устройства, рутерът е от съществено значение. По-горе посочихме пример за номера на къщата ви. Ако на улицата има само една къща, няма да е необходим номера, тъй като къщата ще е единствена. Но когато има няколко къщи, ще ви е необходим локален адрес.

Нуждаете се от рутер не само когато искате да свържете няколко устройства към интернет, но и ако искате да свържете няколко устройства едно към друго. Без интернет можете да създадете локална мрежа от компютри и други устройства. Това ви позволява да прехвърляте и споделяте файлове със специфични устройства в рамките на мрежата, включително принтери, скенери и конзоли за игра.

устройства към рутер

Без рутера данните няма да се окажат на правилното място. Командата за отпечатване на документ е безполезна, ако е насочена към вашия смартфон или високоговорител – командата трябва да достигне до вашия принтер.

Говорейки за Google Home, рутерите са още по-важни, когато става въпрос за свързване на вашия умен дом. Тъй като умния дом е локална мрежа от устройства, без рутер те не могат да кореспондират помежду си. В зависимост от устройството, можете да имате нужда от интернет връзка, ако услугите са хоствани от облак. Но в крайна сметка, рутера координира тези пакети от данни.

Локалната мрежа може да съществува без интернет и модем, но не може да съществува без рутер.

Разликата между жичен и безжичен рутер

Разликата между жичен и безжичен рутер е какъв тип връзки позволява всяко устройство. Жичния рутер има само LAN кабелни портове, а безжичния рутер (известен също като Wi-Fi рутер) включва антени и безжичен адаптер, който позволява на устройствата да се свързват без кабел.

Сега вече знаете как работи рутера и ролята, която играе при свързването на вашите устройства към интернет. Ако тази информация не ви достига, можете да погледнете темата за Разликата между модем,рутер, суич и аксес пойнт!

Реклами