Какво прави Intel Core i9 най-бързия процесор?


Години наред, линията Core i7 на Intel беше най-мощната за потребителите. Но сега компанията представи нова серия от Core i9. Започвайки от 10 ядра и достигайки до 18. Едновременно с Core i9, Intel обяви ново семейство процесори, наречено Х серия. Тази серия също работи на новия LGA 2066 сокет, което означава, че ще ви трябва нова дънна платка – X299.

Цена и наличност на Intel Core i9

Серията Core i9 процесори, ще бъде пусната на етапи. Това е най-скъпата линия от процесори на компанията, като най-евтиният ще се предлага за 999 американски долара (без включени данъци).

  • Core i9-7980XE (Extreme Edition): 18 ядра | 1,999 американски долара
  • Core i9-7960X: 16 ядра | 1,699 американски долара
  • Core i9-7940X: 14 ядра | 1,399 американски долара
  • Core i9-7920X: 12 ядра | 1,199 американски долара
  • Core i9-7900X: 10 ядра | 999 американски долара

семейство серия i9

Единствено 10-ядрения Core i9-7900X е наличен на пазара в момента. 18-ядрения Core i9-7980XE се очаква през октомври. Другите Core i9 варианти ще се появят между август и последните месеци на годината.

Единствено за настолни компютри

Intel пусна само Core X серията за висок клас настолни компютри. От компанията обявиха, че нямат планове да произвеждат Core i9 процесори за лаптопи.

процесори intel

Според анализатора Патрик Мурхед, новият интерес към VR компютрите, както и видеоклиповете с висока разделителна способност от 360 градуса, засили пазара на настолни компютри от висок клас.

По-бърз ли е Core i9 от Core i7?

Най-впечатляващото около Core i9 процесорите са броя на ядрата. Всяко ядро по същество е CPU. Теоретично, колкото повече ядра имате, толкова повече задачи ще извършва компютъра, едновременно.

Разбира се, нещата не са толкова прости. Ако разбирате разликата между ядрата, ще знаете, че повече ядра са наистина ефективни само ако софтуерът е написан, за да използва няколко от тях. И точно сега повечето програми не са написани за това.

В някои отношения, Core i9 ще бъдат от полза в бъдеще, а не в настоящето, след като производителите на приложения се възползват от множеството ядра. В момента, тези процесори ще са по-бързи само при редактиране на видео или многозадачност.

Скорост

Докато чакаме производителите на софтуер да създадат приложения, които да използват максимума на всички ядра, има няколко други скорости, които Core i9 може да достави сега.

Turbo Boost Max 3.0

Х серията носи Turbo Boost Max 3.0 технологията за всички процесори. Това е усъвършенствана версия на Turbo Boost. Тази технология позволява на процесора да идентифицира две ядра, които са „най-бързи” във всеки един момент и пренасочва двете най-важни функции към тях.

Това е временно действие, предприето само когато процесора е натоварен. За потребителя това е пряко подобрение на ефективността за всякакви действия, които предприемат.

Ребалансирана йерархия на кеш паметта

Кеш паметта на процесора е една от малко познатите спецификации, които могат да забавят дейността на компютъра. В основата си това е памет за ядрото – по този начин ядрото може временно да запазва данни за повтарящо се действие, така че не е необходимо да се преизчислява всеки път. Колкото повече кеш има, толкова по-бързо ядрото може да изчислява.

кеш памет на intel core i9

В Core i9 серията, Intel са увеличили четири пъти размера на кеш паметта за всяко ядро, но са намалили наполовина „споделената” кеш, до която всички ядра имат достъп. От Intel твърдят, че това ще доведе до по-добра производителност, тъй като специализираната кеш памет ще има по-ниска латентност (т.е. данните могат да протичат по-бързо между кеша и ядрото).

4-канална DDR4 RAM и Optane памет

Core i9 сериите също поддържат две нови хардуерни спецификации, които обещават значително повишаване на скоростта. Разбира се, това са допълнителни разходи. Core i9 позволява четириканална DDR4 RAM, която ви дава възможност за 64GB RAM памет.

Процесорите поддържат и технологията Optane Memory. Идеята е да добавите Optane memory стик (като SSD) към PCIe слота, която ще работи като кеш за вашия твърд диск.

Предложения и допълнителни разходи

Подобно на DDR4 RAM и за Optane memory стика, ще трябва да инвестирате допълнително в друг хардуер, за да се възползвате от новите Core i9  серии.

За начало ще ви трябва нова дънна платка. Серията Core X се нуждае от X299 серии дънни платки и не са съвместими със съществуващите. За сега най-евтината дънна платка в тази линия е Asus TUF Mark 2 за 260 американски долара.

Очевидно е, че ще се отделя голямо количество топлина, за това Intel разработи нов разтвор за течно охлаждане. Ще ви е необходим Intel TS13X с дънната платка и охлаждането.

Intel Core i9 срещу AMD Ryzen 7

Разговорът между експертите е, че Intel Core i9 е реакция на серията процесори Ryzen 7 на AMD. Сериите Ryzen 7 се отличават с 8-ядрени (octa-core) процесори, които са много по-достъпни.

Изгледа, че Intel се състезава с AMD, създавайки своите Core i9 серии. Предпоставката е, че „повече ядра са равни на по-бърза скорост”.

AMD обяви и предстояща линия, наречена Ryzen Threadripper. Тези процесори ще имат 16 ядра и ще се конкурират с 18-ядрения Core i9. Но все още няма данни за цена или наличност, както и подробности за спецификациите на Threadripper.

Както твърдят от Intel, Core i9 сериите са поредица от настолни процесори за „ентусиасти”. Освен ако не сте геймър или не се занимавате с видео обработка, няма положителна причина да си закупите такъв процесор. За повечето потребители Core i3, i5 или i7 е напълно достатъчен.

2 мнения за “Какво прави Intel Core i9 най-бързия процесор?

  1. Имате грешка в информацията – Ryzen Threadripper може да има максимум 32 ядра, а не 16 както сте написали вие.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.