USB тип-С: Всичко което трябва да знаете


USB тип-С:

Една от най-новите технологии на Apple е USB тип-С порт, който се използва за зареждане на мобилни устройства, за трансфер на данни, дори и като видео изход.

usb 3.1 кабел

Какво е USB тип-С?

USB тип-С е нов, малък и супер бърз конектор,usb 3.1 който освен за зареждане на мобилни устройства се използва и за трансфер на данни и за връзка с външни монитори. С размери 0.84 х 0.254см, тип С е по-малък от правоъгълните конектори тип-А с размери 1.194 х 0.46см. USB тип-С е двустранен, което означава, че ще може да се включва и от двете страни, т.е. ориентацията му спрямо порта няма да е от значение. Въпреки това, не можете да включите USB A или USB B конектори в USB тип-С порт, нито можете да включите USB тип-С конектор в по-старите USB портове.

Интересното е, че USB тип-С може да бъде конфигуриран да поддържа други протоколи, чрез използване на алтернативен режим. Например, производител на кабели, може да създаде проводник, който предава DisplayPort или HDMI  данни, използвайки USB тип-С.

При кои устройства се среща USB тип-С?

Наскоро Apple Macbook, обяви 12-инчов лаптоп с конектор USB тип-С. Първото устройство разполагащо с такъв конектор е таблета Nokia N1, който използва тип-С за зареждане и трансфер на данни.

usb flash type-c

През март SanDisk обяви първата USB тип-С флаш памет с конектор тип-А USB за обратна съвместимост. Налични са памети с капацитет 32GB.

На 10 март 2015, LaCie обяви първия външен твърд диск с USB тип-С. Той ще се предлага с размери 500GB, 1TB и 2TB.

Какво е USB 3.1?

USB 3.1 е нов стандарт за предаване на
usb портоведанни с висока скорост. Пропускателната способност на USB 3.0 е 5Gbps, докато при USB 3.1 се удвоява и достига до 10Gbps. След тестове, са регистрирани резултати за четене/запис от 700MBps. Това е почти два пъти повече от скоростта на трансфер при SSD, свързани чрез USB 3.0. USB 3.1  е обратно съвместим с USB 3.0 и USB 2.0.

Какво е USB Power Delivery?

USB PD осигурява доставка на мощност до 100W. Този стандарт е двупосочен, устройството може да изпрати и получи мощност. За да използвате този стандарт, е необходимо и устройството и кабела да поддържат USB PD.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.